Jump to content

Ejhaj, kihullott a babahaj

2019. 04. 23. 19:00

A babát váró családok sokat elmélkedhetnek arról, hogy vajon milyen lesz a születendő új családtag. Fiú lesz, vagy kislány? Kire fog inkább hasonlítani? Mekkora lesz a haja?

A várandósság tartogathat némi meglepetést, úgymint émelygést, rosszullétet. A gyomorégés a második és a harmadik trimeszterben leginkább azt a népi hiedelmet tartja életben, hogy a pocakban növekedő baba nagy haja ingerli a kismama emésztőrendszerét. A gyomorégés tehát az engedi kikövetkeztetni, hogy az újszülött minden bizonnyal nagy hajkoronával fog a világra jönni.

Az újszülöttek legtöbbje lágy és puhácska pihével a fején születik meg. Még hajnak sem lehet nevezni minden baba esetében, de vannak újszülöttek, akik felnőtteket meghazudtoló hajkoronával jönnek a világra. A pici babák az életük első néhány hónapjában azonban elveszítik a hajukat, azaz kihullajtják. Helyére természetesen vastagabb haj nő.

Azt a hajszínt és hajsűrűséget, amivel egy baba születik, az első hónapokban el is veszíti. Az édesanya méhében fejlődő magzat jócskán részesül az anya hormonszintjéből. Amikor a kisbaba megszületik, ez a hormonszint fokozatosan lecsökken, elveszítik babahaját. A haj folyamatosan nő, így újabb hajszálak jelennek meg kisbabánk fejecskéjét. A babák hajszálainak elveszítése és az új hajszálak megjelenése közötti időszakban a babák haja nem egyenletesen nő, így foltokban még lehet kopaszabb, máshol pedig már megjelenhetnek az új és erősebb hajszálak. A foltokban való gyérebb hajviseletet okozhatja még az is, hogy egy bizonyos pozícióban szeret aludni a baba, és ahol az ággyal érintkezik a kicsi feje, ott kikopik a haj. Később, amikor már többet fog mozogni a baba, és nem egésznap csak alvás-evés ciklusa váltogatja egymást, azon a részen is kinő a haj.

A babák hajvesztése tehát teljesen természetes, és az ellen nem lehet tenni semmit, csak ki kell várni, hogy megjelenjenek az erősebb, más színű és más szerkezetű hajszálak. Akkor sem szabad megijedni, ha a baba fejecskéjének egyes részein más szerkezetű a haj.

A babák hajmosása nem esztétikai kérdés. Esetükben inkább a fejbőr mosását kell véghezvinni. Él az a hiedelem, hogy a baba hajvágásával megerősítjük a hajszálakat, ha pedig puha hajat szeretnénk gyermekünk számára, akkor nem vágatjuk a haját. A szakemberek szerint a hajvágásnak nincs köze a haj szerkezetének gyengítésében, erősítésében, azt azért kell a picik esetében a hajat vágni, hogy az ne zavarja a játékban, ne zavarja a látását.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha az újszülött kopaszon születik. A kopasz sem teljesen igaz, hiszen jelen van néhány pehely, és ki fog nőni a pici haja, csak ahhoz kicsit több idő szükséges.

A születéskori haj természetesen nem a végleges hajkorona, így nemcsak színben, de sűrűségben is nagy változást mutathat, amelyre az öröklött tulajdonságok vannak nagy hatással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)