Jump to content

Amikor más lesz a valóság, mint a megálmodott kép

2019. 04. 11. 19:00

A várandósság csodáját a legtöbb nő szeretné megtapasztalni, átélni. Sokaknak már a teherbeesés is nehezebb, és a terhességet is vannak, akik nehezebben viselik a jelentkező súlygyarapodás, tünet esetleg betegségek miatt.

Az állapotos nő azzal is tisztában van, hogy nagy feladat vár rá gyermeke megszülésekor, és az fájdalommal fog járni, de mindenkiben az a gondolat fordul meg, hogy a legszebb pillanat lesz, amikor újszülött babáját a mellkasára helyezik. Még idillikusabb kép az, hogy a boldog anyuka és apuka összebújva gyönyörködnek gyönyörűséges és egészséges babájuk felett odahaza, a szépen kialakított szobában.

Aztán valóban bekövetkezik a szülés, világra jön az egészséges és valóban gyönyörű csecsemő, de az édesanya ennek ellenére nem tud boldog lenni.

Egyetlenegy anyuka sem számol azzal, hogy lecsap rá a szülés utáni depresszió. Hogyan is következhetne az be, ha egészséges gyermeket hozott a világra? Miért is lenne oka a depresszióra, ha végre anyává válhat?

A szülés utáni depressziót senki sem kéri, mégis találkoznak vele az édesanyák. Könyveket olvashatunk, az internetről informálódhatunk és persze a nálunk tapasztaltabb édesanyáktól tájékozódhatunk a szülésről, a csecsemőgondozásról, de még így is találkozunk olyan helyzetekkel, amelyre sosem gondoltunk volna, amelyről nem tájékoztattak, és mi sem tájékozódtunk. Azzal tisztában vagyunk, hogy a pici babák életének első időszakát leginkább az alvás és az evés váltja egymást, természetesen megspékelve némi sírással. Csakhogy vannak nagyon hasfájós és attól sokat sírós babák, amely minden anyuka idegrendszerét megviseli. Az édesanyák ugyanis úgy vannak programozva, hogy babájuk sírását hallva azonnal reagálnak rá, és a sírás okát megtalálva próbálják megnyugtatni. De ez nem mindig működik. Ha ez az állapot tartósabban észlelhető, az önvád marcangolja az anyukákat. Magukat okolják a kisalakult helyzetért.

Az édesanyák feltett szándéka, és tegyük hozzá normális hozzáállása az is, hogy anyatejükkel táplálják gyermeküket, de ez nem mindenki számára megy gördülékenyen. Ez is depresszióhoz vezethet.

Aztán még számolni lehet a szülés utáni hormonális változással, amely ugyancsak hatással van a kismama szervezetére. A hormonszint változásával együtt akár hangulatingadozások is tapasztalhatók.

Az első gyermekes szülők számára minden új, és az elvárások súlya bizony nagy terhet nyomhat az anyára és az apára is. A szülés utáni depresszió jelentkezhet a kismamánál is, de olykor még a férfiak is tapasztalhatnak magukon fáradékonyságot, ingerlékenységet, étvágytalanságot. Egy kisbaba érkezése tehát nemcsak nagyon nagy boldogság, de nagy felelősség is, amely akár maga alá is temethet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)