Jump to content

A fejlődés érdekében

2019. 04. 02. 19:00

Az újdonsült szülők számára minden nap újat tartogathat egy csecsemő. Mennyit kell ennie egy pici babának? Mennyi a sok sírás? Mennyit kell aludnia egy babának?

Minden első babáját váró anyuka tudja, hogy nemcsak a várandósság vége lehet nehezebb időszak, és nemcsak a szülés nehézségeire, fájdalmaira kell felkészülni, hanem a baba világra jötte után egy másfajta élet kezdődik. A baba számára ez egyértelmű, de még a szülői élete is nagyban megváltozik azzal, hogy megszületik gyermekük.

Már a várandósság ideje alatt azzal riogatják a leendő anyukákat, hogy számítsanak a kialvatlanságra, a hasfájás miatti állandósult babasírásra. Lélekben felkészülve indulnak neki az anyaságnak. Erre azonban nem lehet felkészülni, és még az is lehet, hogy a csecsemő nem lesz hasfájós, így a sírás sem olyan jellemző. Vannak babák, akik könnyebben alkalmazkodnak a kinti élethez és nem sírnak csak jóval kevesebbet, mint a hasfájós babák. Így ők esznek, alszanak. Ez a dédelgetett álma minden anyának.

Az első gyermekes szülők meglepődnek, hogy babájuk milyen sokat alszik az első időkben és talán még kicsit el is gondolkodnak azon, hogy vajon természetes-e vagy valami gond van? Az alvást több szakaszban vitelezik ki a babák és természetesen felébrednek, ha éhesek, ha valami bajuk van, de a nap nagy részében alszanak.

Minden friss édesanyának és édesapának tudnia kell, hogy a sok alvás a baba normális fejlődését és gyarapodását szolgálja, vagyis nem aludhat túl sokat a baba. Az első fél évben különösen igaz ez, amely azért is szükséges, mert a mélyalvási fázisban termelődnek azok a hormonok, amelyek a növekedésért felelősek. Természetesen nemcsak a testsúlynak és a testhossznak kell gyarapodnia, de az idegrendszer is az alvás során fejlődik. Kevés vagy elégtelen alvás mellett nem megfelelő az idegrendszer fejlődése. Éppen ezért egy csecsemőnek naponta legalább 11-17 órányi alvásra van szüksége. Az alvással a memória is fejlődik, sőt még a tanulás folyamata is zajlik.

A kisgyermekes szülők azt is tudják, hogy az álmos baba nyűgös, sírós, de az alvás ezen is segíthet. A nyugodt babák jól alszanak, viselkedésükben is és temperamentumukban is nyugodtabbak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)