Jump to content

Babás újdonságok, te ismerted?

2019. 03. 21. 19:00

Mindenki emlékszik arra, hogy gyerekkorából alig emlékszik valamire. Azaz villanásnyi emlékek feltűnhetnek, és vannak, amelyek élénken élnek bennünk, míg másról szinte semmit nem tudunk.

Az emberi test, mint valamennyi más élőlényé igazi csoda, de ugyanígy rácsodálkozhatunk a bolygónkra, annak kialakulására, működésére, és egyáltalán, annyi mindenre. Egy szülő pontosan így tud csodálkozni akkor, amikor saját karjában tarthatja újszülöttjét. Még, ha nem is az első gyermeke, akit a világra hozott, mindegyik kicsi élet egészen más.

Kezdő anyaként, kezdő szülőként elbizonytalanodhatunk és elgondolkodhatunk például azon, hogy a mi babánk vajon sírós-e vagy sem? Minden baba sír, hiszen majdcsak ez a dolga, de még inkább ezzel hívja fel édesanyja és mások figyelmét is. Leginkább természetesen az anya közelségére van szükséges. De vajon milyen a sírós baba, mennyi sírástól számít a baba sírósnak? Érdemes tudni, hogy a picike babák, ha naponta összesen két órát sírnak, az teljesen természetes. A sírás napi eloszlása bármilyen arányú lehet, de minden anyuka megnyugodhat, hogy a napi két órás sírószám még nem nevezhető átlagon felülnek (még, ha a szülő úgy is érzi).

A kisbabák már újszülött korukban tudnak fogni. Talán minden babáját babusgató anyuka tapasztalta is azt, hogy gyermeke megfogta az ő ujját, és szó szerint rámarkolt. Azt tudtátok, hogy olyan erős a fogásuk, hogy akár saját testsúlyukat is meg tudnák tartani, ha így felemelnénk őket? Nem érdemes kipróbálni, de ha nagyobb szőrünk lenne, biztonsággal tudnának belénk csimpaszkodni.

Az első életévükben a babák nagyon sokat nőnek és fejlődnek. Ez az iram később lecsökken, de ha nem így lenne, akkor óriásként élnénk ezen a bolygón.

Minden anyuka nagyon várja, hogy a fogacskáktól nyűglődő babájának ínyét végre áttörjék a tejfogacskák. Talán ez már ismert, hogy vannak olyan újszülöttek, akik eleve kibújt fogakkal jönnek világra, habár ez elég ritka.

A csecsemők látása életük első szakaszában még nem a legjobb, ezért az orrukra hagyatkoznak. Szaglásuk viszont annyira jó, hogy más anyák tejétől is meg tudják különböztetni saját anyukájukét.

Azt tudtad, hogy azok az édes kis hurkácskák a lábon attól is olyan cukik, hogy nincs térdkalácsuk? Nincs kifejlődve és csak féléves korukra alakul ki a térdkalács, azelőtt csak porcok vannak a helyén.

És végül, a kisbabás anyukák babájuk első évéig van, hogy akár negyven (vagy még több) nappal is kevesebbet alszanak más felnőtteknél.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)