Jump to content

Tavaszias idő, megfelelő öltözködés

2019. 03. 19. 19:00

A kisbabás szülők lépten-nyomon új eseményekkel találják magukat szemben. Ha a kisbaba előtt már testvérke is van, akkor van kihez viszonyítani, de az első gyermekes családban mindig egy kicsit bizonytalanabb.

Az első gyermek érkezése a legtöbb család életét fenekestől felforgatja. Hiába készülnek fel egy újszülött érkezésére, és hiába olvasnak, fogadnak be új információkat a gyermekvállalással kapcsolatosan, a saját tapasztalatokon keresztül mégis egész más fénybe kerül a gyermeknevelés.

Számolni kell azzal is, hogy szinte napról napra történik valami olyan, amit azelőtt még nem tapasztaltunk a babával. Nemrég még olyan hideg volt, hogy a pici babás szülők, anyukák nem is igazán mentek a házon kívülre. Most azonban, hogy beköszöntött a tavasz, nincs az az ember, akit ne hívogatna ki a természet. A kisbabájukkal otthon lévő édesanyákra ez fokozottan igaz lehet ez. Azonban megtorpanásra késztetheti az anyukákat, hogyan öltöztessék babájukat tavasszal. Ugyan már sokkal jobb az idő odakint, de egy babakocsiban fekvő baba számára egészen más jelent az a hőmérséklet, mint a mozgó, babakocsit toló édesanya számára.

A testünk hőszabályzó képessége működésbe lendül. Ez azt jelenti, hogy fent tudjuk tartani a megfelelő hőmérsékletet annak ellenére, hogy milyen az időjárás. Amennyiben nagyon meleg van, úgy a bőrünk izzadságot termel, amely kijutva a bőr pólusain annak felszínére hűti a testet. Hideg esetében pedig a testünk izom-összehúzódásainak köszönhetően termelődik hő.

A gyerekek esetében azonban nehéz megállapítani, hogy éppen milyen a testhőmérsékletük, mert egy picike baba napjai nagy részében szinte csak fekszik, alszik, az egy évnél idősebbek már jóval többet mozognak, de még annál is aktívabbak a mindent felfedező, már rohangáló két évesek.

Amikor a gyerekeket szeretnénk megfelelően felöltöztetni, akkor figyelembe kell venni az életkorukat, de emellett azt is, hogy milyen az időjárás és azt is, hogy a gyermek mennyit mozog.

A pici babák végtagjai általában hidegek, amely azért van, mert még alig mozognak, viszont a mozgékonyabb kétéveseké már meleg lehet. Ezért nem a végtagok hidegsége adja a legjobb támpontot arra nézve, hogy fázik-e vagy melege van a gyermekünknek. A tarkón mérjük meg a hőt, az hitelesebb.

Kisbabák esetében azt szokták javasolni, hogy amit a szülő magára vesz ruhát, a babakocsiban fekvő baba esetében még egy plusz réteggel érdemes számolni. Ám ez is a napszaktól függ. Reggel és estefelé ez teljeséggel jogos, ha azonban napközben, a déli időkben kisüt a nap, akkor kényelmetlen lehet a plusz réteg.

A széltől mindenképp próbáljuk meg óvni a csecsemőt, mert könnyen megfázhatnak, megfájdulhat a fülük, ezért sapka mindenképp szükséges még naposabb időben is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)