Jump to content

A babaápolás kritikus pontjai

2019. 03. 14. 19:00

A kezdő szülők hajlamosak elhinni, hogy a szülés után minden könnyebb lesz, csak érjenek haza épen és egészségesen. A születés az élet csodája, de a gyakorlatlan anyukák és apukák ezután is találkozhatnak kényes pillanatokkal.

A szülés előtti időkben a legtöbb pár elképzeli azt, hogy babája hogyan nézhet ki. Az ultrahangos felvételeknek köszönhetően figyelemmel kísérhetjük babánk fejlődését. Láthatjuk arcát, egyéb testrészeit és olykor már következtetéseket lehet levonni, hogy kinek a vonásait látjuk meg benne. Amikor pedig a valóságban kezünkbe foghatjuk kisbabánkat, egészen más látvány tárulhat elénk.

A legtöbb baba lágy pihével a fején születik, természetesen vannak a dús és nagy hajkoronával született babák is, akiknek csodájára szoktak járni. A szőrtüszők mindegyike kifejlődik a baba testén még magzati korban, mégis vannak szinte kopaszként született babák, és az igazi hajas babák.

Mindegy a haj nagysága, a babák hajápolása is fontos. A haj nagyságától függetlenül nagyon óvatosan, a fejecske felső részét, vagyis a kutacs és környékét óvatosan kell megtisztítani. Úgy, hogy nyomást ne gyakoroljunk a fejtetőre, valamint ne is dörzsöljük erősen a bejbőrt.

Azok a készítmények, amelyeket egy felnőtt használ saját hajához, egyértelmű, hogy az érzékeny bőrű kisbabák esetében kerülendők. Ahhoz, hogy a fürdés és a hajmosás a későbbiekben se legyen trauma, érdemes már az első fürdőzést kellemessé tenni a baba számára. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő hőmérsékletű vízbe téve a babát csak óvatosan locsolgassuk a mellkasánál vízzel. A testre engedett víz után a fejecskéjére is kerülhet víz, de azt is csak óvatosan érdemes megtenni. A legtöbb kisbaba megijed a hirtelen mozdulatoktól, és a semmiből érkező ingerekre, így sírást, ijedtséget válhat az is ki, ha hirtelen éri a fejüket víz. A fej- és hajmosáshoz használt kimondottan babasampont óvatosan kell lemosni is úgy, hogy a baba szemébe ne kerüljön. A babahajat át lehet fésülni speciális baba hajkefével, szintén nagyon óvatosan.

Amennyiben a kisbaba fején alig található haj, attól még a fürdés részévé kell tenni a fejmosást is. Azért, mert egy kisbaba gyérebb hajjal születik, mint mások, az nem jelenti azt, hogy mindig így is marad. A fejbőr tisztítása éppen a hajnövekedést segítheti, és természetesen a személyes higiéniához is hozzátartozik.

Egyes szülőknek a hajmosás is okozhat nehézséget, de akkor hogyan élik meg a körömvágást? A legtöbben attól tartanak, hogy az ollóval, csipesszel megsértik gyermekük aprócska ujjait. A lekerekített körömvágó ollót éppen a babák körmének levágásához lehet használni a félős szülőknek, ezért a hegyes ollót és a csipeszt mellőzzük. Az első időkben még puhácskák a körmök és sok kárt nem is okoznak se maguknak, se másoknak a babák, de ahogy kezd száradni, úgy lesz egyre élesebb és veszélyesebb is. A köröm ívét követve kell eltávolítani a lenőtt körmöt. Olyan időszakot érdemes ehhez a művelethez kiválasztani, amikor a baba nyugodt. A legtöbben emiatt az alvást választják. A baba így nyugodt, nem rángatja a végtagjait. Mások ezt meg merik tenni akkor, amikor étkezés után a kisbaba viszonylag nyugodt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)