Jump to content

Szoptatási nehézségek

2019. 01. 22. 19:00

Az első babájukat váró édesanyák többsége a pillanatnyi állapotát élvezi (vagy kevésbé élvezi az esetleges kellemetlenségek miatt) és inkább a szülésre igyekszik ráhangolódni, mintsem a szülést követő időszakra.

A szülés fájdalmas folyamat, amelyet a legjobb esetben ellensúlyoz az egészséges újszülött látványa, ám arra egy első gyermekét frissen megszült anyuka kevésbé gondol, hogy milyen lesz anyatejjel táplálni a babáját. Azaz van, de az egy álomkép arról, hogy milyen meghitt pillanatokat fog megélni az édesanya pici babájával. Összebújni együtt, érezni a legfinomabb illatot, kisbabánk illatát és tudni, hogy a legjobb helyen van újszülöttünk.

Kevesen beszélnek arról, hogy a szoptatásnak milyen nehézségei is lehetnek. Van ráadásul olyan, amelyik a fájdalomtól sem mentes. Kezdődhet azzal, hogy a tejtermelődés beindulására sem készítik fel magukat és mások sem a kismamákat, így derült égből villámcsapásként érintheti a még tapasztalatlan, frissen szült édesanyákat arról, hogy ténylegesen tudja emlőiből táplálni kisbabáját. A szülés utáni 3-4. napon indul be az érett tej termelése, azonban már akár a 16. terhességi héttől képes a női mell tejet termelni. Ezt sokan észre sem veszik várandósságuk alatt, másoknak feltűnik. Ahogy változik a női test, változik a hormonszint is, és így a termelődött tej összetétele is mindig más. Bármikor születik meg a baba, azonnal van az anyának tápláléka kicsije számára.

A frissen szült édesanyák többsége hiszi úgy, hogy tejelválasztásuk nem indult be, mert a szülés után csak átlátszó és kevéske folyadék távozik mellükből. Valójában már ez elegendő az újszülött baba táplálásához, csakhogy sokan már ekkor bepánikolnak. Ha beindul a fokozott tejtermelődés, a baba étvágya is megnövekedhet. Az édesanya megnyugszik, hogy elegendő teje van, ám találkozhat azzal is, hogy gyermeke szoptatása nem a legkellemesebb feladat, ugyanis az fájdalommal jár. A kisebesedett mellbimbó fájdalmas az anya számára. Egy első gyermekes édesanya melle még nincs felkészülve a fokozott fizikai igénybevételre. A baba nyelve kidörzsölheti a mellbimbót, de a sebesedést okozhatja az is, hogy nem jól helyezi mellre babáját az édesanya, vagy okozhatja a baba lenőtt nyelve, allergia, fertőzés is, a későbbiekben akkor, ha már foga is nőtt a babának. Szükséges a baba megfelelő mellre helyezése, érdemes szellőzni hagyni a sebes mellbimbót, anyatejjel bekenni. Sebes mellbimbóval is kell szoptatni, ebben az esetben rövidebb ideig tartson.

A mell gyulladása ugyancsak fájdalmas lehet, és ezt okozhatja a sebes mellbimbó, valamilyen fertőzés, az anyatej nem megfelelő ürülése. A mell kellemetlen feszülésével, lázzal, kedvetlenséggel járó állapot esetén borogatni szükséges a melleket, hatékony lehet a meleg zuhany, a pihenés, de semmiképp nem szabad abbahagyni a szoktatást. Ebben az esetben is sokat segíthet a baba helyes mellre tétele.

Egyes anyukáknál előfordulhat a túltelítődés, amely lehet élettani és kóros állapot is, amely bekövetkezhet a későn megkezdett szoptatás, a túl sok tej, nem megfelelően kiürülő tej, a baba rossz szopása, a stressz miatt is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)