Jump to content

„Aminek nem kell problémát okozni, az ne okozzon” – Deliága Éva, gyermekpszichológus a babák alvásáról

2019. 01. 14. 10:44

Az elalvást segítő lefektetési rituálékról, a gondosan kiválasztott pelenkáról, és arról beszélgettünk Deliága Éva, gyermekpszichológussal, miért fontos a kisbabának, és így az egész családnak, hogy nyugodtan teljen az éjszaka. (X)

 

„Amikor a praxisomban családi feszültségekkel érkeznek hozzám szülők, mindig átbeszéljük a gyermek napirendjét. Amellett, hogy a szülők odafigyelnek a gyermek érzelmi szükségleteire nagyon fontos, hogy szem előtt tartsák a gyermek életkori sajátosságait, amely a biológiai funkciók és szükségeltek terén is megjelenik. Ezek közül a táplálás mellett, a legsarkalatosabb pont az alvás, hiszen a gyerekek alvásigénye olyan behuzalozott idegrendszeri sajátosság, melynek figyelmen kívül hagyásával az egész napra, sőt hétre kiható negatív következményekkel kell számolni.” – magyarázza Deliága Éva, gyermekpszichológus hogyan hathat az egész családra, ha a kisbaba nem alszik éjszaka.

 A szakértő szerint a szerető családi légkör, a biztonság, és az evést-ivást is jelentő gondoskodás mellett a legfontosabb emberi szükséglet az alvás, és ha ezek az alapvető szükségletek sérülnek, akkor veszélyeztethetik a gyermek harmonikus érzelmi, pszichés, és értelmi fejlődését is.

„Beszélnünk kell egy fontos összefüggésről a nem pihentető éjszakai alvás kapcsán, hiszen ez nem csak a gyermeket érinti, hanem az egész családra kihat. Ha a gyerek nem alszik jól, a szülőnek is feladatot ad, még éjjel is, így a szülő sem tud regenerálódni. Nem tud legjobb, legnyugodtabb módon foglalkozni gyermekével, ami türelmetlenséghez, családon belüli konfliktusokhoz vezethet.” – folytatja Deliága Éva.

Hogyan segíthet a szülő?

„Aminek nem kell problémát okozni, az ne okozzon” – folytatja a szakértő, vagyis vannak olyan zavaró tényezők a kisbabák, a kisgyerekek alvásában, amit ki lehet küszöbölni. „Például segíthet egy kiváló nedvszívó képességű, jó minőségű, megbízható pelenka, amely szárazon tartja mind a gyermek bőrét, mind az ágyat! Aki már húzott át legszebb álmából ébredve éjszaka ágyneműt, az tudja, hogy ez az élmény senkinek sem jó. A jó pelenka nem ad nedves érzetet a gyermeknek, nem kényelmetlen, nem folyik ki belőle a folyadék, így a gyermek nem fázik meg, nem ébred meg arra, hogy nedves lett az ruhája, nem kell éjszaka az ágynemű húzással pepecselni. Milyen nagy kár lenne, ha az éjszakai záróizom működés feletti kontroll elsajátításának tanulási folyamata egyben a többszöri megébredéssel járó, felületes éjszakai alvást is jelentené az egész család számáéra. Egy jó pelenkaválasztással mindez elkerülhető!”

Persze a jó pelenkaválasztáson túl az elalvást megelőző intim hangulatú, nyugalmat közvetítő lefektetési rituálé, a szoba kényelme, a sötétítés is olyan tényező, amely segíti a legkisebbek nyugodt alvását.

(Forrás: Szerkesztőség)