Jump to content

Megfázott a baba

2019. 01. 08. 19:00

Igazán hideg napokat élünk mostanában. Egyrészt örülhetünk annak, hogy talán a kórokozók sem élik túl ezt a hideget, ám számunkra nagyobb lehetőség van a megfázásra.

A felnőttek és a nagyobb gyerkőcök rutinosabban küzdik le a meghűlés kellemetlenségeit, de minél kisebb egy baba, annál ijesztőbb az anyukák számára gyerkőcük állapota.

A megfázás általában 1 hétig eltartó megbetegedés, amelynek tünetei akár tovább is eltarthatnak, de nem kell különösebben aggódni olyan miatt, ha a baba orra folyik. Egy éves kor előtt is sűrűbben jelentkezhet a megfázás, átlagosan akár ötször is, amelynek az az oka, hogy az édesanya a babájával a nap nagy részében otthon tartózkodik, majd gondosan felöltöztetve indulnak sétára. Télen ez még fokozottabban igaz lehet. Arra törekszünk, hogy otthon is kellemes meleg legyen, főleg fürdés idejére. Mindent megteszünk a megfázás ellen, de az akkor is jelentkezhet. Ennek hátterében egyáltalán nem a szülői gondatlanság áll, hanem vírusos fertőzés, amelyet bárhonnan összeszedhetünk. Akkor is, ha igyekszünk elkerülni a tömeget. Elég egy fertőzött családtag közelébe kerülni, és még tüsszentés nélkül is elkaphatja kicsit a fertőzést.

A vírusos megbetegedésekre nem gyógyír az antibiotikum, de a kisbabánkat megpróbálhatjuk megvédeni, vagy gyorsabban leküzdeni a betegségen, ha anyatejes táplálásban részesítjük. Amennyiben már nem kap anyatejet a baba, akkor gondoskodni kell a bő folyadékfogyasztásról. Láz esetén figyelni kell a testhőmérsékletét, és ha az nem megy le, akkor orvoshoz kell fordulni.

Az orrfolyás nemcsak kellemetlen, de további szövődményeket okozhat, ezért érdemes orrszívót használni. Ugyan a legtöbb kicsi baba nem szereti ezt a megoldást, de az orrjáratok tisztítása felgyorsítja a gyógyulást. Kisbabák számára is használható orrspray-t vagy orrcseppet is lehet használni. Ez sem kedvelt megoldás, de a gyógyulás érdekében megéri a néhány másodperces kellemetlenség.

A téli időszak a kisbabás szülőket bent maradásra kényszeríti. A fűtött lakás levegője azonban száraz, így gondoskodni kell a megfelelő páratartalomról.

A még anyatejes, de már félévet betöltött babák esetében itatni lehet gyógyteát is, így a hársfából, a csipkebogyóból vagy bodzából készült tea is jótékonyan hathat a náthás babának.

Egyéves kor alatt nem szabad a babák ételeit, italait mézzel ízesíteni, így a gyógyteát is a legjobb, ha tisztán adagoljuk a kicsinek. Ha nem akarja meginni, akkor minimális cukorral lehet édesíteni.

Az első gyermekes szülők számára minden sokkal vészesebbnek tűnik, de nátha esetén a három hónaposnál fiatalabb kisbabákat már akkor orvoshoz kell vinni, ha csak néhány tünet is jelentkezik. Ezt azért érdemes megtenni, hogy nehogy komolyabb szövődmény alakuljon ki.

Érdemes naponta többször, rövid időkre kiszellőztetni az otthonunkat. Ha a családban bárki náthás, gyakori kézmosással és a papír zsebkendő használatával megelőzhető, hogy más is elkapja a fertőzést. A babajátékokat és a cumikat is gyakorta fertőtleníteni szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)