Jump to content

Lázmérés pici babáknál

2018. 12. 18. 19:00

Rossz közérzet, fejfájás, szűnni nem akaró köhögés, láz. Jellemzője lehet a mostani időszaknak. A megelőzés mellett a tünetek minél gyorsabb megszüntetése lenne a célunk.

A kezünk hidegségéből, a homlokunk melegségéből, a csillogó szemekből és a rossz közérzetből is következtethetünk arra, hogy lázunk van, annak ellenére, hogy nincs a közelünkben lázmérő. Ám első gyerekes, a szülői szerepbe még éppen csak beleszokó apa vagy anya esetében nem ilyen egyértelmű a láz megállapítása. Egyáltalán, hogy lehet egy pici baba esetében megmérni a lázat?

Egy fájdalmakkal küzdő, síró kisbaba vajmi keveset ért meg abból, hogy édesanyja jót szeretne tenni azzal, hogy megbizonyosodik afelől, van-e láza gyermekének vagy sem. Habár a digitális lázmérők használata nem csak egyszerű, de gyors is, mégis okozhat nehézséget a szülők számára.

Már egy kisbabán is észrevehető, ha beteg. Bágyadtabb, sokat alszik, melegebbnek érezzük. Ilyenkor nyúlunk azonnal a lázmérőhöz, csakhogy annak többféle fajtája van, és a valós testhőmérsékletet is máshogy kell leolvasni.

A legáltalánosabb a digitális lázmérők használata. A gyors használat mellett még az értéket is jobban le lehet olvasni, valamint sokkal pontosabb adatot közöl. A legpontosabb testhőmérsékletet a fülbe helyezhető lázmérő adja. Annak ellenére, hogy a higanyos lázmérő régi darabnak számít, mégis sok háztartásban használatos, amelyet a testhőmérséklet mérése előtt szükséges lerázni. E nélkül nem valós értéket fog mutatni.

Egy kicsi baba esetében, aki folyton mocorog és nem érti meg azt az utasítást, hogy a lázmérés idejére maradjon nyugton, nem tudjuk a hóna alá bedugni a lázmérőt, ezért habár kellemetlenebb mód, de a legbiztosabb eredményt akkor kapjuk, ha a végbélben mérjük (feltéve, hogy nem fülbe helyezhető lázmérőről van szó). Ebben az esetben hálás megoldást jelenthet a digitális lázmérő, mert gyors és pontos értéket kapunk. Nem kell sokáig a baba lábát fogni, és tartani a lázmérés idejére.

A láz természetes hőszabályzó folyamat. Vagyis egyáltalán nem káros, és a legtöbb gyerkőc esetében mindenféle lázcsillapítás nélkül enyhülhet. A láz beigazolódása után nem szükséges pánikszerűen a lázcsillapításra koncentrálni. Amennyiben a kicsi lázgörcsre nem hajlamos, akkor két óra múlva érdemes újból megmérni a baba testhőmérsékletét. Ha a láz még akkor is fennáll, semmit sem csökkent, esetleg még emelkedett is, akkor jöhet szóba a lázcsillapítás.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)