Jump to content

A legszebb hang a babakacaj

2018. 11. 01. 19:00

Az életben a legdrágább és legszebb dolgok pénz nélkül is megkaphatók. Ide tartozik az ölelés, a csók, a puszi, a szeretlek szó kimondása, a mosoly, a nevetés is. Egy szülő akkor boldog, ha gyermekét nevetni látja.

Az édesanyák, a szülők számára a legszebb hangok közé tartozik gyermekeik kacaja. Nem olyan rég, még úgy gondolták, hogy a kisbabák semmilyen értelemmel nem rendelkeznek életüknek abban a szakaszában, amikor még nem tudnak beszélni.  Ma már tudjuk, hogy habár szavakkal még nem képesek magukat kifejezni egy ideig, de már így is nagyon sok mindent megértenek, akár szavak nélkül is. Mielőtt még képes lenne beszélni egy kisbaba, akkor is ki tudja fejezni, ha fáj valami, de azt is, ha jó, ha örül valaminek. A sírás és nevetés már korán megmutatkozik a babáknál. A sírást már születésükkor gyakorolják a babák, legalábbis a többségük. Mimikával, kézjelzésekkel is megértjük egymást gyermekeinkkel, de akkor tudják igazán jól kifejezni magukat, amikor már beszélni kezdenek.

Az egy hónapos kisbabák akkor mosolyognak, ha az anyukájuk is rájuk mosolyog. Eleinte még csak utánzásról van szó, később azonban már mosolygással igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. Kicsivel később a mosolygás mellett egész testükkel kifejezik boldogságukat, vagyis kézzel-lábbal kalimpálnak. Nagyjából a három-négy hónapos kisbabák már elnevetik magukat. Ez az, amit egy édesanya, szülő annyira vár. Mi erre a szülők legjobb reakciója? Természetesen visszanevetnek babájukra, így megtörtént a helyes válaszreakció. A szociális készségek fejlesztésének fontos lépcsőfoka ez.

A nevetés jó, de a babák azt is szeretik, ha a mosolyukkal, a göndör kacajukkal a szüleiknek is boldogságot okoznak. A kisbabák bármi olyanban is vicceset látnak, ami egy felnőtt számára nem igazán lenne az. Ha azonban egy baba göndör kacajt hallat azért, mert a szülők valamelyike érdekes arcot vág, vagy fura hangot ad ki, az mindenkinek örömet okoz. Ugyanígy édes babanevetéstől zenghet az otthon, ha a gyerekek közelében egy háziállat is bohóckodásba kezd, vagy a televízióban valamilyen vicceset lát. A csiklandozásra még a felnőttek is nevetéssel reagálhatnak, ugyanígy tesznek a babák is.

A gyerekek fejlődésük során folyton újat produkálnak. Megtanulnak forogni, állni, mászni, járni, beszélni. A nevetés ugyan alapvető, de a fejlődés során a nevetés is megváltozik.

A fejlődési szakaszoknak van egy átlaga, amelyet ideálisnak tartanak, de akkor sem szabad megijedni, ha a baba 3-4 hónaposan még nem nevette el magát. Nem kell azonnal kétségbe esni, pláne akkor nem, ha a baba teljesen egészséges. Arról lehet szó, hogy más ütemű a fejlődése és esetében kicsit késik a nevetés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=ZAmZucyzyZM)