Jump to content

Napi rutin kialakítása, de mikortól?

2018. 10. 18. 19:00

A rutinos anyukák már jól tudják, hogy a napirend milyen fontos a kisbabák és szülei (főleg az anyukák) életében. A még babavárás előtti várandós nők pedig mindenhonnan azt hallják, hogy rendszeresség és rutin kell a picik életébe.

Ebben nem is kételkedik senki sem, hiszen még azok is gyakorolják ezt, akiknek még nincs gyermekük. Munkába járni, feladatainknak eleget tenni csak úgy lehet, ha rendszer van az életünkben. Kisbabával azonban megváltozik az életünk. Egy újszülött számára még nem fontos a rutin, gondolják néhányan. A baba a nap nagy részében alszik, amikor pedig ébren is van, alig érzékeli a külvilágot. Szakértők egy része azonban azt javasolja, hogy már néhány hetes csecsemő esetében megkezdhető a rutin kialakítása. Minél korábban megkezdődik a napirendhez szokatás, annál könnyebb lesz az élete a babának és a mamának is. Első gyermekes anyukák számára pedig ez a lehető legfontosabb lenne.

A napi rutin kialakításával kapcsolatosan különféle vélemények, ötletek, tanácsok várják a kétségbeesett és bizonytalan édesanyákat. Mielőtt azonban túlságos belemélyednénk abba, hogy jegyzeteket késztenénk saját és babánk életének megtervezéséhez, sokkal célszerűbb az, hogy élvezzük a gyermekünkkel töltött időt. Ha kizárjuk a könyveket, az interneten található cikkek tartalmát, a mások tapasztalatait és tanácsait, akkor is ösztönszerűen tudni fogjuk, hogy mire van szüksége gyermekünknek.
Természetesen adódhatnak olyan nehézségek, amikor végképp elbizonytalanodik egy újdonsült anyuka és segítségre szorul, ilyenkor jó, ha van egy kis mankó.

A napi rutin kialakításának fontosságát senki sem kérdőjelezi meg. Eleinte ugyan még sokat alszik újszülött babánk, de néhány hét múlva csökken az alvási igény és ez fokozatossá válik. Az etetések és alvások közötti időben már nemcsak aludni van igényük a csecsemőknek. Ezeket pedig az édesanyának kell követnie. Meg kell figyelni, hogyan alakul az alvás, evés, ébrenlét időszaka. Ehhez az a legfontosabb, hogy az édesanya ráhangolódjon babájára. Egy füzetben is vezetni lehet, hogy mikor és mit csinál a baba, és ehhez lehet igazodni. Egy közös játékot, sétát is sokkal egyszerűbb lesz így beiktatni.

Életszerű helyzet az is, hogy a megszokott és általában jól működő napirendet mégsem lehet tartani minden nap azért, mert bármi közbejöhet, ami beleszól a megszokott rutinba. Ezen nem kell kiakadni, hiszen egy napunk sem pontosan ugyanolyan, és attól sem kell tartani, hogy az eddig beállt rutint felrúgná egy kis változás. Egy biztos, hogy a napirend kiszámíthatóságot és biztonságot jelent a baba és az család számára is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)