Jump to content

Egyedülálló kezdeményezés a koraszülött kisbabák megsegítésére #Pampers #LegkisebbBabák

2018. 05. 25. 13:17

A gyermeket váró szülők valószínűleg mind elképzelik a várva-várt csöppséggel való első találkozást: a születés utáni pillanatokat, az örömöt és a boldogságot, amely az eseményt övezi. Elképzelik, hogyan ölelik magukhoz először a kisbabájukat. Ha azonban a kisbaba idő előtt érkezik, az elképzelt pillanat igen messze sodródik a valóságtól. (X)

A koraszülések aránya hazánkban 8-9%, ez évente nagyjából 8000-9000 koraszülött babát jelent. Közülük sokan koraszülött intenzív osztályon (Perinatális Intenzív Centrum: PIC) kezdik meg az életüket és akár hónapokig a kórházban kell erősödniük, steril környezetben, megfelelő szakemberek és ápolók felügyelete mellett.

 „Az extrém éretlen koraszülöttek nagy változékonyságot mutató testméretei és azok akár néhány napon belüli megváltozása magában hordozzák a speciális ápolási kellékek alkalmazásának a szükségességét is” – mondja Dr. Kocsis István egyetemi docens, a PIC osztályvezető főorvosa. – „A kereskedelmi forgalomban kapható ápolási kellékek azonban sokszor méretük miatt nem felelnek meg jól az igénynek, kialakításuk sok esetben nem elégíti ki az elvárásokat.”

Ezért is egyedülálló a Pampers új kezdeményezése, amelynek során a hazai kórházak koraszülött osztályait különleges, koraszülött kisbabáknak kifejlesztett pelenkáival kívánja ellátni térítésmentesen.

„A Pampers fő célja a babák egészséges fejlődésének maximális támogatása. A Perinatális Intenzív Centrumokkal együttműködve a Pampers kutatói évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a 800 grammnál kisebb súllyal született babák számára nincs megfelelő méretű pelenka a piacon, így azonnal eldöntöttük, hogy kifejlesztünk egy egyedi terméket a legkisebb babák számára. – mondta Balogh-Simon Zsófia, a P&G babaápolási kategóriájának menedzsere. – Mi voltunk az első globális pelenkagyártó vállalat, amely kifejezetten koraszülöttek számára is gyártott pelenkát. Az új Pampers PreemieProtection pelenkákat úgy terveztük, hogy méretükből adódóan a lehetőségek szerint a legkevésbé zavarják a koraszülött kisbabák alvását, fejlődését és orvosi ellátását. Koraszülött pelenkáink kiskereskedelmi forgalomban nem is elérhetők. Az a célunk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékekkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassuk.”

„Kifejezetten örömteli, hogy a P&G felvállalta azt a feladatot, hogy a megszokott minőséget megtartva, kis méretű, a legkisebb koraszülöttek igényeihez adaptált pelenkák kialakításával segíti az ápolásukat, és ingyenesen biztosítja azt a koraszülött ellátásban részt vevő intenzív osztályoknak.” – jegyezte meg Dr. Kocsis István.

A kezdeményezéshez a KORE (Koraszülöttekért Országos Egyesület) is csatlakozott. Az Egyesület kiemelt feladatának tartja a hátrányos megkülönböztetés és a társadalmi megítélés leküzdését, valamint nem utolsósorban a koraszülött osztályok támogatását is. A Pampers ezért összefogott a Rossmann-nal, és az április eleje óta tartó együttműködésük során minden, a Rossmannban kapható Pampers pelenka vásárlása után 1%-kal, a Rossmann pedig az összegnek megfelelő termékadománnyal támogatja az Egyesületet.

„Nagyon örülünk a P&G kezdeményezésének, és tudjuk, hogy az összegyűlt adomány segítségével sok édesanya és koraszülött kisbaba életét tehetjük biztonságosabbá, könnyebbé és szebbé.”– mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, az Egyesület elnöke.

Az első adag pelenkák már megérkeztek a Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára, hamarosan pedig az összes érintett magyar kórház részesülhet az adományból.

Most bárki segíthet!

A Koraszülöttekért Országos Egyesületet most bárki támogathatja mindössze egy fotó megosztásával: minden, a felhasználó saját vagy a Pampers hivatalos facebook oldalára a kisbabájáról #LegkisebbBabák hashtaggel ellátva feltöltött fotó után a Pampers további 100 forinttal támogatja az Egyesületet.

(Forrás: Szerkesztőség)