Jump to content

Fogápolás: nem lehet elég korán kezdeni

2016. 07. 20. 21:27

A fogzás „izgalmainak” átélése után is fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekeik szájhigiéniájára.

Miután elmúlnak a tejfogak előbukkanásának izgalmai, valamint kellemetlenségei sem szabad megfeledkezni a gyerekek fogainak állapotáról. A tejfogak szuvasodása komoly probléma, melyet szülői odafigyeléssel meg lehet előzni.

Már az egészen pici babák fogai is szuvasodni kezdhetnek, főként a cumisüvegből fogyasztott cukortartalmú italok miatt. A szakemberek ezért tanácsolják, hogy lehetőleg ne hagyjuk kisbabánkat a „cumisüvegen” elaludni. Érdemes hanyagolni az olyan cumisüvegek használatát, melyekből úgy tud inni a baba, hogy ne fejt ki szívó erőt. A tejfogak szuvasodása egyébként elsősorban a felső metszőfogakat és az őrlőfogak barázdáit érinti.

A tejfogak szuvasodása nem csak esztétikai probléma, mely a maradandó fogak áttörésével elmúlik.

A megfelelő szájápolásra a szülőknek kell megtanítani a gyerekeket, melyet nem lehet elég korán kezdeni. A szülő szájhigiéniája eleve meghatározó, főleg az anyáé. Ráadásul a szülői példa, mint minden másban, a fogápolásban is elsődleges. A következő feladat a fogmosás technikájának elsajátítása. Kezdetben a fogmosás főként arra jó, hogy a gyerek számára ez is rutinná, szokássá váljon. Később egyre fontosabb a megfelelő gyakorlat elsajátítása, körülbelül 4 éves korig érdemes a fogmosást a szülőnek végeznie, vagy legalább felügyelnie azt. Később fokozatosan meg kell tanítani a gyerekeket az önálló és alapos fogmosásra.

A fogak épségének megőrzésében a megfelelő fogmosás mellett a megfelelő étrend is szerepet játszik. Azt mindenki tudja, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát. De emellett azt is fontos tudni, hogy olyan egészséges nassolni valók segítségével, mint a répa, alma sokat tehetünk fogaink állapotáért. Nemcsak azért, mert ezek az ételek nem károsak, hanem azért is mert a a rostban gazdag ételek fogyasztása segíti a fogak öntisztulását, és erősíti a rágó izmokat.

A megfelelő otthoni szájhigiénia betartására már a kezdetektől fogva szoktatni, illetve tanítani kell a gyerekeket, lehetőleg játékos módon.