Jump to content

Mire van szüksége egy szoptatós kismamának? - 2. rész

2016. 04. 22. 14:45

A terhesség és a szoptatás ideje alatt különösen ügyelnie kell a kismamának az egészségére és ezen belül az étrendjére, hiszen a baba is azokat a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat hasznosítja, amiket ebben az időszakban az anya a szervezetébe bevisz. Ha ezek összetétele, mennyisége és minősége nem megfelelő, az a babának és a kismamának egyaránt kárára válhat.

4. Kalcium

Zsírszegény tej, a sötétzöld színű zöldségek, a narancslé és a szója a kalcium legjobb és legkönnyebben elérhető forrása. Az ajánlott napi mennyiség 1200 milligramm, amit a terhesség alatt és szoptatás idején is érdemes megtartani. A tejtermékek mellett a legjobb kalciumforrás a szezámmag, a kendermag, a szardínia, a szója és a sötét levelű zöldségek.

5. Vas

A vas segíti a vértérfogat 50 százalékos növekedését. A terhesség során a harmadik trimeszterben kifejezetten fontos, hogy körülbelül napi 30 mg-ot felvegyen belőle az anya szervezete, a szoptatás alatt pedig rendszeresen fogyasszon vastartalmú ételeket. A hús, a tej és a tojás mellett a sóska és a spenót tartalmaz sok vasat, de időről időre érdemes a vastartalmú táplálék-kiegészítőt is szedni, lehetőség szerint sok C-vitamint tartalmazó étel kíséretében, hogy a vas minél jobban felszívódhasson.

6. Cink

A várandós nő cinkigénye 50 százalékkal megnő, ez napi 15 mg, szoptatás után viszont az átlagos mennyiségre van már csak szükségük. Kitűnő cinkforrása és egyúttal finom nasi is a dió, ezen kívül pedig teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldfőzelékek valamint a hal és a tenger gyümölcsei tartalmaznak sokat ebből az anyagból.

7. Bio élelmiszerek

Általában véve jobb, ha bio élelmiszereket fogyasztunk, mert ezek elvileg vegyszermentesek. A különféle bolti zöldségekben felhalmozódott növényvédő szereket a felnőttek szervezete normális határokon belül semlegesíti, és ellenáll nekik, de ha nagyobb mennyiségben felhalmozódnak, akkor már bekerülhetnek az anyatejbe is, és a babák már kis adagokra is érzékenyen reagálnak.