Jump to content

Mire van szüksége egy szoptatós kismamának? - 1. rész

2016. 04. 08. 14:44

A terhesség és a szoptatás ideje alatt különösen ügyelnie kell a kismamának az egészségére és ezen belül az étrendjére, hiszen a baba is azokat a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat hasznosítja, amiket ebben az időszakban az anya a szervezetébe bevisz. Ha ezek összetétele, mennyisége és minősége nem megfelelő, az a babának és a kismamának egyaránt kárára válhat.

A szervezet egészséges működéséhez és a tejtermelés folyamatosságának megőrzéséhez számos vitaminra és ásványi anyagra szüksége van az anyának, és ezeket megfelelő táplálkozással tudja pótolni. Lássuk, mik is ezek a nélkülözhetetlen anyagok!

1. Víz

A rendszeres folyadékpótlás elengedhetetlen a szervezet jó működéséhez, ezért az édesanyának kiemelten kell figyelnie arra, hogy naponta elég vizet fogyasszon. A szoptatás ideje alatt nem sokkal – kb. 7 deciliterrel – kell csak többet innia, mint egyébként, viszont ennek a kevés pluszfolyadéknak nagy jelentősége van, és nem szabad elhanyagolni. A hivatalos orvosi ajánlások szerint így összesen minimum napi 2,7 -3 liter vizet tanácsos elfogyasztani.

2. Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak élettani jelentőségét nem olyan régen fedezték fel, és úgy tűnik, nem csupán egy múló egészséghóbortról van szó velük kapcsolatban, mert ezeknek a zsírsavaknak a jelenléte létfontosságú a a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésében: a születendő gyermek látása, emlékezőtehetsége és nyelvi készségei jelentősen romolhatnak, ha ebből a kismama nem biztosít elegendő utánpótlást. Ugyanakkor csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát, így a szoptatás időszakára is nagy hatással van. Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai: a lenmagolaj, a dió, de a legjobb a hideg tengeri vizekből szármaró zsíros hal: a lazac, a makréla és a szardínia. A hazai és édesvízi halfajták közül a busa jöhet még szóba mint omega-3-forrás.

3. Folsav

Nemcsak a szoptató édesanyának fontos, de már a terhesség első hat hetében is nélkülözhetetlen a magzat számára a folsav (a B-vitaminok egyik fajtája). A napi minimum 400 mikrogramm bevitele ajánlott, ezt gyümölcsökből, zöldségfélékből, csirkéből, halból és dúsított gabonából megoldható.