Jump to content

Ne kend a baba bőrét olívaolajjal!

2016. 02. 07. 16:15

Az olívaolaj szuper dolog, de az sem jó mindenre.

A Manchesteri Egyetem kutatói vizsgálatuk során azt találták, hogy a napraforgó- és az egyébként roppant egészségesnek tartott olívaolaj káros a baba bőrének, mert tönkreteszi annak védőrétegét, ami pedig a kiszáradás, illetve a kórokozók és allergének ellen védi a kicsit.

A vizsgálat során 28 napon át ápolták a babák bőrét olívaolajjal vagy napraforgóolajjal, vagy semmivel sem kenték őket. Amikor a vizsgálat végén tüzetesen megvizsgálták a babák bőrét, azt találták, hogy az olajjal kent csoportokban rosszabb állapotban volt a bőr lipidrétege, mint a semmivel sem kenegetett csoportban. „Ha a bőrsejtek a téglák, a lipidréteg jelenti a téglákat összefogó habarcsot – magyarázta a kísérlet vezetője. – Ha ez a habarcsréteg töredezni kezd vagy elvékonyodik, az végül az egész fal meggyengüléséhez vezet.”

Annak ellenére, hogy a babák bőrének ápolására az utóbbi években talán nagyobb gondot fordítunk, mint valaha, az ekcémás esetek száma drámai mértékben megnőtt az elmúlt évtizedek alatt: míg az 1940-es években a 2–15 éves gyerekek 5 százalékát érintette, ez az arány ma 30 százalék.

Forrás: medicalnewstoday.com