Jump to content

Tippek újszülött látogatáshoz - 3. rész

2016. 01. 20. 13:30

Cikksorozatunk előző részeiben már összeszedtünk pár olyan alapszabályt, melyre jó lenne ha mindenki figyelne, mikor babanézőbe megy. De azért van még pár tipp a tarsolyunkban.

Dicsérd az anyát!

Meg az apát is! A babát úgyis automatikusan fogod.
Minden anya kétségekkel küszködik a kezdeti időszakban, jólesik némi biztatás. Dicsérd meg, hogy mennyire kedvesen foglalkozik a babájával, hogy mennyire jól áll neki az anyaság, milyen jól néz ki, mennyire ügyes, szerintem ez menni fog!

A nagy testvér!

Ha van már gyermek a családban, tölts el vele is egy kis időt. Kérdezd meg, melyik a kedvenc könyve, játéka, figyelj rá, ülj le vele a szőnyegre játszani, ha engedi, olvass neki mesét, vidd el sétálni (fagyi, cukrászda jó ötlet lehet!) ha jóban vagytok, és nektek is van hasonló korú gyereketek, hívd át magatokhoz játszani. Csak képzeljük el, hogy egy pillanat alatt felborult az ő kis megszokott világa, mindenki az újszülöttre figyel, anyukája fáradt, apukája feszült, folyton csak a sírás, meg a szoptatás. Neki is szüksége van a megkülönböztetett figyelemre.

Szabj határt a látogatásnak!

Ez is nagyban függ a családdal való kapcsolatunktól. Mert van, akinek jólesik, ha egy kicsit nem ő dajkálja a babát, vagy felemelő dolog végre felnőtt emberekkel kommunikálni, netán jól esik egy kis munkahelyi pletyka a gondolatok elterelésére, de olyan is van, hogy az anyuka minden eszközzel azon van, hogy jelezze, ideje a látogatóknak hazamenni. Egy újszülött szoptatása pl. meglehetősen sok időt vesz igénybe, előfordulhat, hogy fél-egy órát is. Ha a látogatás közben kerül erre sor, kellemetlen, teljesítmény-kényszeres érzés lehet az anyukának, hogy gyorsan haladjon, sőt, egyeseket a kezdeti időben zavarja mások jelenléte ezekben az intim percekben. Ha látod az anyukán, hogy fáradt, és a baba épp alszik, semmiképp se maradj sokáig, hagyd pihenni!

Segíts!

Lehet, hogy a lakás már romokban, a hűtő kong az ürességtől, és halomban állnak a pizzás dobozok. Még a legmegfontoltabb szülőpárost is megboríthatja az első gyermek születése, a legracionálisabb dolgok sem jutnak az eszükbe, vagy csak nincs a családban segítség, illetve nem engedhetik meg maguknak, hogy ételt rendeljenek vagy takarítónőt hívjanak. Szóval ha mosogatni kell, mosogass! Vagy vásárolj be! Rendelj nekik kiszállítós ebédet egy hétig, izzíts másokat is, ha szükség van rá, fogjatok össze! Mindezt persze csak akkor, ha az anyuka szükségét érzi, és "vevő" rá. Kicsit később elviheted sétálni a picit, míg az anyuka fülzúgással megspékelve élvezi a lakás csendjét, de az is segítség lehet, ha szoptatás után segítesz a büfiztésben, vagy a ringatásban.