Jump to content

Tippek újszülött látogatáshoz - 2. rész

2016. 01. 14. 13:27

Az alábbi cikkben viszont most általánosan érvényes aranyszabályokat szedtünk össze, amelyek jól jöhetnek, ha ideje egy kis babalátogatásnak.

Ne puszilgasd!

Kétségtelen, hogy az újszülöttek még a legridegebb emberből is elég szokatlan reakciókat váltanak ki, az ember gügyögni kezd, levakarhatatlan a mosolygás (ez pl. nem is baj), mindenki szeretne kapcsolatot teremteni a kisbabával, elérni, hogy mosolyogjon, vagy csak ránézzen, megragadja az ujját. Ezen nincs is mit csodálkozni, pont erre valók a kisbabák, meglágyítani az ember szívét, lelkét, de ne puszilgassuk!

Vigyél valamit!

Hasznos lehet az apukával egyeztetni, amennyiben van rá lehetőségünk, hogy mit vigyünk. Van-e valamire szükség? Örülnének-e konkrétan valaminek? Elkelne-e némi főtt étel?
Alapszabály, hogy a babát megajándékozzuk, ruhaneművel nem nagyon lőhetünk mellé, elképesztően aranyos holmik vannak az áruházakban. Ha van már nagyobb testvér a családban, feltétlenül vigyünk neki is valami apróságot, könyvet, matricát, kifestőt, bögrét, bármit, csak vigyünk! Érdemes valami huncutságot az anyukának és apukának is ajándékozni, engedjük szabadjára a fantáziánkat, de az édesség általában bejön.

Hallgass!

Ezt két módon értjük. Az első az, hogy ne árasszuk el a mi nagy tudásunkkal és a tévedhetetlen tanácsainkkal az anyukát. Mostanra már a boltos néni is szakképzett védőnő lett, és az anyukának nagy valószínűséggel elege van az egymásnak ellentmondó okosságokból. Ha kérdez, válaszoljunk, de semmiképpen se sugalljuk, hogy valamit rosszul csinál. Tanácsot is lehet úgy adni, hogy közben elismerjük az erőfeszítéseit és méltányoljuk az ösztöneit.
A második módja a hallgatásnak: hallgasd meg az anyát. Ha szeretne beszélni, valamit elmesélni, hadd tegye! Figyelj rá, legyen szemkontaktus, ne csak a babának gügyögjünk a látogatás egész időtartama alatt, válaszolj neki, érezze, hogy érdekel a mondanivalója.

Ne dohányozz!

Ha dohányoztál a látogatás előtt, a kézmosás duplán vonatkozik, illetve érdemes mentolos cukorkát vagy rágót alkalmazni a barátságosabb lehelet elérése érdekében. Ha teheted, mégse dohányozz, hiszen a ruhád beissza a cigaretta szagát, és a babák azt bizony kevéssé szeretik, az anyukától sem lehet elvárni, hogy ilyen esetben az öledbe adja szeme drága fényét. A látogatás alatt dohányozni pofátlanság. Még az erkélyen is. Fél órát mindenki kibír.