Jump to content

Tippek újszülött látogatáshoz - 1. rész

2016. 01. 11. 13:23

Miért is kellenek ehhez tippek? Nos, a dolog némiképp bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk.

Nem te vagy a lényeg!

Most nem az a fontos, hogy látni szeretnéd-e a legújabb kisembert, hanem az, hogy téged látni akarnak-e. Ezek a napok az új családról szólnak, jó esetben minden úgy történik, hogy az nekik segítsen. Szóval ha már ott vagy, akkor se magadat helyezd előtérbe, ne magadról beszélj, és ne erőszakoskodj, ha még türelemre intenek, mert a kis családnak időre van még szüksége a látogatók fogadásához.

Tájékozódj és várj!

A legtöbb anyuka - főleg első gyermek esetén - nincs odáig a percenként csörgő mobilért, éppen ezért le is némítja a telefonját. Érdemes az első napokban, hetekben nem telefonálni, küldjünk üzenetet, azzal nem zavarunk, és ha majd alkalmas lesz, az anyuka visszajelez. Nyilvánvaló, hogy abban az esetben, ha nagyon közeli kapcsolatban vagyunk az anyukával, és tudjuk, hogy jólesne neki egy baráti beszélgetés, ne habozzunk, hanem beszéljünk vele! Általánosságban elmondható, hogy az első négy-hat hétben a formálódó családnak zavartalanságra van szüksége, hogy összeszokjanak és az új szokásaik ki tudjanak alakulni. Mielőtt mennének, kérdezzetek rá a megfelelő napszakra, bár többnyire pár hét alatt nem alakul még ki semmilyen napirend, azért kb. tudja az anyuka, mikor nem alkalmas.

Betegen soha!

Ha csak egy kicsit is tüsszögsz, ha csak az orrod folyik, ha épp antibiotikumot szedsz, vagy ha a gyerekedből folyik a takony, ne látogass kisbabát. Lásd 1. pont. Légy türelmes, egy kisbaba csak szebb lesz a hetek múlásával, és senki sem akarja magára irányítani egy éjszakázó-folytonszoptató-vérző nő haragját. Na, ugye.

Moss kezet!

Ez nagyon fontos! Nyilván mindenki szeretné egy kis időre kézbe venni az újszülöttet. Ha van erre mód (ie: ha alszik, ne ne ébresszük fel), akkor is jusson eszünkbe, hogy az új család némiképp hibernálva van a külvilágtól, és a kisbaba miatt ez nem is probléma, fog még később elég homokot és cigicsikket enni. Szóval ahogy megérkezünk, kérdezzük meg, merre találjuk a fürdőszobát és automatikusan mossunk kezet. Roppant kellemetlen egy anyuka számára, ha erre figyelmeztetnie kell a látogatókat.