Jump to content

Meddig szoptassunk?

2015. 10. 02. 12:32

Ez a kérdés általában úgy szokott felmerülni, hogy az anyuka megkapja azt a “jótanácsot”, hogy már nem kéne szoptatnia, mert “egy éves kor után nincs a tejben semmi”, meg “úgyis eszik a baba már mást is” és a tuti véleményt, hogy “túl anyás lesz, soha nem fog róla leszokni”. De vajon lehet-e a szoptatás “rossz szokás” a baba részéről és mi az az ideális időpont, amikor már nincs szüksége a babának anyatejre.

1. Amíg a baba számára táplálék az anyatej, nem igazán eszik mást, addig mindenképpen szoptassunk. 1 éves kor után lassan még a leganyatejfüggőbb babák is elkezdenek másból is rendesen mennyiségeket enni és a cici fokozatosan inkább lelki szükségletté válik.Egyáltalán nem gond, ha még 3 évesen is szopizik néha a kisgyerek, el fogja hagyni. Maga a szopizásra való ösztön 6 éves korig megvan a gyerekekben. Az csupán kulturális kérdés, hogy nálunk a fejekben az 1 vagy a 2 éves korig való szoptatás él, mint etalon, ettől még nincs semmi baj a 2 éves koron túli szoptatással sem.

2. 1 éves koron túl is... Az anyatej nagyon értékes, az immunanyagok, amik a kicsit sok betegségtől megvédik és számos későbbi betegség kialakulásának a kockázatát csökkentik. Nincs olyan, hogy 1 éves kor után már “nincs az anyatejben semmi”.Ha esetleg úgy alakult, hogy tápszerrel kell pótolnod, ameddig egy csepp anyatejed is van, szoptass vagy, ha a kicsi nem tud szopizni, fejd le és add oda a babának.

3. Az elválasztás egy folyamat. A kicsi egyre ritkábban kéri a cicit, míg végül egy napon már nem kéri többet. Közben lehetnek hullámzások is, amikor valamilyen érzelmi szükséglet miatt a kicsi megint többet kéri a cicit (pl. a járástanulás időszakában vagy betegség után), de aztán lassan megint csökken a szopik száma. Ritkán előfordul az is, hogy a baba egyik napról a másikra már nem kéri a cicit. Ilyenkor általában nem elválasztásról van szó, hanem valami más probléma van a háttérben (fogzás, torokfájás, szájpenész, megfázás, az anya menstruációja vagy terhessége miatt megváltozott a tej íze). Ha erre gyanakszunk, kezeljük a problémát (pl. fogzás esetén fogzáskönnyítő gélt kapjon a baba szopi előtt, megfázás esetén orrszívóval) és kínáljuk meg a babát újra anyatejjel. Olyan is előfordul, hogy 1-2 nap nehezebb szopizás után, vagy néhány nap kihagyás után a baba újra elfogadja az anyatejet.

4. Amikor már anyának sem jó… Lehet olyan helyzet, hogy már neked nem jó a szoptatás, pl. a kicsi foga, bármilyen testhelyzetben szoptatsz is, nyom, fájdalmat vagy sebet okoz. Vagy várandós vagy és érzékenyebb lett a mellbimbód. Nem vagy rossz anya, ha ilyenkor elkezded elválasztani.

5. Soha ne akkor kezd az elválasztást, amikor fogzik, beteg, más nagy változás is van az életében.

6. Ha szükséges elválasztanod, akkor fontos tudnod, hogy azt kedvesen, finoman lehet megtenni. Öleld magadhoz a kicsit, mondd el neki, hogy mostantól nincs tejecske, de bármikor hozzád bújhat.Ha az elalváshoz kell a cici, ott is ugyanezt lehet tenni. Összebújni, mesét olvasni vagy fejből mesélni, dédelgetni, de következetesen nem adni a cicit.Vedd úgy, hogy az elválasztás időszaka átmeneti időszak, ami alatt a kicsi több dédelgetést igényel, több összebújást, mert ez táplálja a biztonságérzetét. Ahogy megszokja az új helyzetet, az odabújás-igénye is csökkenni fog majd.