Jump to content

Milyen egy bababiztos lakás? II.

2015. 07. 18. 09:40

Az egyszer biztos, hogy mindenkinek, akinek valaha gyermeke volt annak egyszer babbiztossá kellett tennie a lakását. De ha még csak most van pici babánk, akkor nem nagyon tudhatjuk mivel is jár ez, ezért adunk pár tanácsot.

Kábelek: Minden háztartási géphez tartozik legalább egy kábel és mivel egy lakásban nagyon sok elektromos kütyüt tárolunk, így a kábelek száma is rengeteg. Hogy ez ne okozzon gondot, az a legbiztosabb, ha ezeket, ha csak lehet, eltűntetjük, vagy legalábbis elérhetetlenné tesszük a gyerek számára. Amit lehet, azt vezessük a fal mellett, kanapé, vagy fotel mögött, vagy olyan helyen ahol nem férhet hozzá a kicsi, hiszen nem lenne jó, ha magára rántana bármit is, csak mert érdekli az a lelógó fekete valami.

Lépcsők: A többszintes lakások nem épp gyerek biztosak, hiszen a lépcső kész életveszély lehet, még akkor is, ha csak 1-2 fokról esik le a gyerek, nemhogy a tetejéről. Lakberendezési áruházakban lehet kapni bababeléptetőket, kis rácsokat, melyek tökéletesek arra, hogy a lépcsőt, lent és fent is elszigeteljük. Így a gyerek nem tud se fel, se lemenni a lépcsőn, ami nagyon is hasznos.

Kandalló, kályha: Nagyon sok lakásban van már kandalló, mely nagy veszélyt jelent egy gyerek számára, hiszen könnyen megégetheti magát általa. Szerencsére az előző módszerrel ezt is könnyen el tudja az ember keríteni, csupán arra kell vigyázni, hogy kartávolságon kívül helyezzük el a rácsot.

Ha a lakásban túl sok elkerítenivaló akad, egyszerűbb, ha magát a gyereket keríted el: persze ügyelve arra, hogy elegendő helye legyen a totyogáshoz, csúszáshoz, játszáshoz, hiszen ebben a korban minden érdekes és új a számára: teljesen érthető, hogy szeretne még többet felfedezni a világból. A szülő feladata az, hogy ennek a biztonságos feltételeit megteremtse.