Jump to content

A babák tudatosan készülnek az ölelésre

2015. 07. 16. 17:55

Téved, aki az hiszi, hogy a kisbabák még nincsenek tudatában annak, mi fog velük történni. A legújabb kutatási eredmények szerint már a két hónapos csecsemők is pontosan tudják, édesanyjuk mikor fogja őket a karjaiba venni.

A 2, 3 és 4 hónapos babák viselkedését vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a kicsik képesek finomhangolni a mozgásukat, a testtartásukat, és így készülni a várható testhelyzet változásokra. Amikor például észlelik, hogy az anyukájuk kinyújtott kézzel közeledik feléjük, akkor nem ficánkolnak annyira, a testüket megfeszítik, hogy könnyebb legyen karba venni őket. Mindezt egy speciális nyomásérzékelős matrac segítségével állapították meg a tudósok. Az az anyák beszámolóiból derült ki, hogy a kicsik többsége ilyenkor a kezét is kinyújtja.

A Portsmouth Egyetem kutatásának vezetője, Vasu Reddy professzor szerint az eredményeiknek például az autizmus korai felismerésében lehet nagy szerepük. Azt már 1943-ban leírták, hogy az autista gyermekek nem reagálnak arra, ha fel akarják venni őket, de eddig arra senki se gondolt, hogy már a két hónapos csecsemőknél is egyértelmű jelei vannak, hogy a gyermek ilyen magas szinten érzékeli a környezetét.

A professzor persze tisztában van azzal, hogy ha egy gyermek nem reagál a kutatásában megállapított módon, az még nem egyenlő az autizmussal, más probléma is lehet.

Dr. Reddy emellett azt is kiemelte a kutatással kapcsolatban, hogy az rávilágított, hogy ideje újfajta szemszögből is górcső alá venni a gyermekek viselkedésének tanulmányozását, azaz kutatni, hogy milyen „felkészülő” elemek találhatók abban.