Jump to content

Ha már csinálod, csináld jól!

2023. 03. 19. 19:00

Szülőként szeretnénk jól csinálni a gyereknevelést, de olykor az nehezebb, mint gondoltuk volna. Amivel azonban nem lőhetünk mellé kicsi gyerekek esetében…

Közhelyek puffogtatásának hangzik, de a napirend kialakítása és annak betartása mindenki számára jó dolog. A kicsi biztonságban érezheti magát, mert tudja, hogy mi után mi következik, és a szülők számára is kiszámíthatóságot ad mindez. A napirendhez ragaszkodj! Alakítsd ki annak érdekében, hogy nyugodtabbak legyetek.

Sok édesanya már a pocakban lévő babájához is sokat énekel és beszél. Ha te is így tettél, akkor miért tennél másképp, ha megszületik a csöppség? Sőt, az olvasást és a mondókázást sem kell addig halasztani, amíg a gyermek megérti az összes szavadat. Már egészen pici kortól érdemes kézbe venni a könyveket, lapozgatni, mutatni és felolvasni a tartalmát. A mondókák pedig bármikor előkerülhetnek a tarsolyodból. Akár főzés közben, akár közös játék során.

Legyél mögötte támogatóként, de ne akard mindenáron erőltetni a dolgokat. Hagyd, hogy a saját ütemében fejlődjön, de segítő kezed mindig készenlétben legyen.

Motiváld és dicsérd, amikor megérdemli. Egy kisbaba életében minden apró dolognak jelentősége van. Megfogja a labdát? Eldobja? Csinál egy mozdulatot, amit azelőtt nem? Dicsérd meg!

Te és ti vagytok számára a minta, úgyhogy tégy úgy, ahogy szeretnéd, hogy a gyermeked is tegyen majd.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)