Jump to content

Lépjünk egy lépcsőfokot: cumisüveg helyett csőrös pohár

2023. 02. 19. 19:00

A kisbabák fejlődése látványos és számos olyan mérföldkő van, amelyet máshogy élnek meg a családok.

A csak szoptatás és/vagy a cumisüveges táplálás mellett megjelenik a hozzátáplálás, amely egy idő után feltételezi a kicsik evőeszközhasználatát, amelyet megelőzhet a kézzel evés. A folyadékpótlást sokan a cumisüvegből adagolt tea vagy víz jelenti, ám amikor már kellően ügyesnek érezzük csemeténket, akkor szeretnénk, hogy egy lépcsőfokot lépjünk felfelé: a cumisüveget váltsa fel a csőröspohár vagy rendes pohár.

Talán mégis az úgynevezett csőrös pohár, amely a gyerekek számára kialakított, a cumisüveghez némileg hasonlító kis pipán át iható poharat jelenti. Ez egy átmenetet képvisel a hagyományos pohár és a cumisüveg között. Csakhogy, amit a szülő elképzel, azt a gyerekek a gyakorlatban teljesen alááshatnak. Méghozzá azzal, hogy egyáltalán nem hajlandóak a csőrös pohárból fogyasztani.

A kicsi ragaszkodása a cumisüveghez olyan, mint annak a babának az édesanyja melle, aki sosem használt cumisüveget. Minél hosszabb ideje iszik cumisüvegből, annál nehezebb megismertetni és megszerettetni egy másik lehetőséget. Éppen ezért már a hozzátáplálás utáni időszakban, amikor a kisbaba megfogja a tárgyakat, a kezébe lehet adni a csőrös poharat. Hadd ismerkedjenek.

Bármennyire is azt hisszük, hogy a csőrrel ellátott pohárka hasonlít a cumisüveghez, a babák nem mindegyike fedezi fel a hasonlóságot. Sőt, pontosan ez a különbség okozza az elutasítást. Fokozatosan és játékosan hagyjuk, hogy a baba ismerkedjen az új eszközzel. A sok dicséret és motiváció meg fogja hozni az átszokást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)