Jump to content

Az egyke agy

2022. 12. 06. 19:00

A jelenkorban több lehetőség adódik arra, hogy a nemkívánt terhességet elkerüljük és a tudatos családtervezésben azt is megszabják a párok, hogy hány gyermeket szeretnének.

Az egy gyermeket vállaló családok története más-más lehet. Van, ahol az egykeség tudatosan megtervezett és csak egy gyermeket vállalnak a párok annak érdekében, hogy biztonságban fel tudják nevelni és megadhassanak számára mindent. Máshol ennek egészségügyi okai lehetnek.

Az egyke attól még egyke, bármi is áll annak hátterében. Mint mindennek, annak is megvan a maga előnye és hátránya is, hogy nincs a gyermeknek testvére.

Azok a családok, akik mégis egy gyerkőcöt nevelnek, sorra megkaphatják azt, hogy a testvér kell, mert csak úgy tanulja meg az osztozkodást, valamint, ha már a szülők nem lesznek, a testvérek számíthatnak egymásra.

Egy vizsgálat azonban azt mutatta ki, hogy a sors adhat némi pluszt, ha már megfosztották a gyermeket attól, hogy testvére legyen. Az egykeség ugyanis olyan változást eredményez az agyban, hogy a gondolkodásukra is kihat. MRI-vizsgálattal kimutatták, hogy a szürkeállományuk nagyobb, amely a kreatív gondolkodást és a rugalmasságot eredményezi. Ugyanakkor az az agyi terület, amely a szociális viselkedésé, az kisebb volt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)