Jump to content

Maszatos? Na és?! Le lehet azt takarítani

2022. 11. 28. 19:00

Úgy szép a baba, ha maszatos. Hányszor hallottam ezt. Szülőként már nem mindig éljük meg ennek megannyi szépségét, de mégis fontos része a babakornak. Azt is megmondjuk, hogy miért.

Bármi, amibe belekezdünk és abban semmilyen jártasságunk nincs, ne várjuk, hogy azonnal brillírozzunk abban. Gyakorlással azonban pallérozni lehet a tudást, de még így sincs arra garancia, hogy profivá válunk.

Nos, egy kisbaba számára minden új. Még az evés is. Az anyatej fogyasztása ugyan ösztönösen jön, de a hozzátáplálással már akadhatnak gondok. Az állag, az ízek, a kanál… Bármi fennakadást okozhat. Mégis az a cél, hogy minél változatosabb, a baba korának megfelelő alapanyagokkal kóstoltassuk meg a kicsit, hogy azzal megalapozzuk az egészséges étkezési szokások alapjait. Ez pedig ne megy másképp, mint próbálni, kóstolni kell. Nemcsak az új ízekkel kell ismerkedni, de a táplálék állagával is.

Mivel a kisbabák még nem képesek késsel, villával - naná, hiszen kés, villa, olló gyerek kezébe nem való -, így jószerivel a kezeiket használják evőeszközként. Márpedig azok a kis mancsok is még csak akkor gyakorolnak. A finommotorikus fejlődést segíti mindez, de ez maszatolással jár.

Igen, kétségkívül idegesítő tud lenni, hogy zsírban, szószban, különböző ételdarabkákban úszik a kicsi, az etetőszék és annak környéke. Utána pedig már mi is, amikor igyekszünk kivakarni ebből a babánkat. Mégis nagyon fontos.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)