Jump to content

Ne engedd, hogy a hiszti legyen az úr

2022. 10. 03. 19:00

Örömtelin nyugtázzuk, ha a csemeténk egy fontos lépést megtesz a fejlődésben. Mindennek megvan az ideje, és minden babánál más-más időpontot jelenthet ez.

Az értelmi fejlődés egyik nagy állomása, amikor a gyerekek rájönnek arra, hogy van akaratuk és azt bizony érvényesíteni is lehet. Ennek érdekében pedig sok mindent megtesznek. Sőt egyre többet, azaz feszegetni kezdik a határokat.

Bármilyen nyugodt és biztonságos környezetet biztosítunk csemeténknek, a hisztivel találkozni fogunk. Ez nem is baj, hiszen az egy fejlődési szakasz, csak a felnőtt tudja azt kezelni. Van néhány ötlet, amellyel enyhíthető a gyermek hisztije, így a szülő frusztrációja is.

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de a hisztis gyermeket érdemes megszeretgetni. Bármennyire is tehetetlennek érezzük magunkat, és haragszunk a helyzet kialakulására, attól a gyermek még biztonságra és szeretetre vágyik. Azaz az ölelés egy jó módszere lehet annak, hogy a hisztit megtörjük. Ha pedig lement a „roham”, akkor arra is ki lehet térni, hogy mi váltotta ki ezt az állapotot.

Amit talán ösztönösen megpróbál minden szülő, hogy a hisztiző gyermeke figyelmét elterelje, azaz kizökkentse az állapotából.

Egy másik, amelyet kínunkban és tudatosan is kipróbálhatunk: egyszerűen megpróbáljuk az ellenszegülést figyelmen kívül hagyni. Ha azt érzi a gyerkőc, hogy ez a viselkedés nem eredményes, lassan alább fog hagyni a hiszti is.

Hatékony megoldás lehet, ha egyszerűen azzal tereljük el a gyerkőc és a magunk figyelmét is, hogy kimegyünk az udvarra, vagy a játszótárre, vagy egyszerűen csak a környéken sétálunk egyet.

Ha sikerül, akkor a figyelmet úgy is el lehet terelni, hogy egyben vidámságba csapjon át a hangulat. Nemhogy rossz hangulat uralkodna el, de még pillanatok alatt túllendülhetünk azon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)