Jump to content

Hazudik, vagy csak élénk a fantáziája?

2022. 09. 11. 19:00

A gyerekek tudnak úgy viselkedni, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a szülőket zavarba hozzák mások előtt.

A gyerekek őszinte, tiszta lelkek, akiknek az van a szájukon, ami a szívükön. Erre extraként még az élénk fantázia is rásegít. Az együttes kombináció pedig olyan kínos, vagy csak vicces helyzeteket szülhet, mint az én esetemben.

Megérkeztem a bölcsődébe, hogy a kislányomat aztán hazavihessem. A gondozó néni nagyon kedvesen megkérdezte tőlem, hogy jól vagyok? Még gondoltam is magamban, hogy milyen szuper hely ez, ahol még a szülők hogylétéről is érdeklődnek. Válaszoltam, hogy minden rendben, de sejtettem, hogy ennek a kérdésnek van valami apropója. Kiderült, hogy a kislányom mindenkinek azt mondta, hogy eltört a lábam és gipszben van. Fogalmam sincs, hogy ez honnan eredet, de ha erre nem tudtam a választ, akkor arra meg pláne, amelyet pár hét múlva mondott. Azzal fogadtak a gondozó nénik, hogy a hihetetlen képzelőerővel megáldott lánykám azt hangoztatta, hogy „anyának volt tíz gyereke csak meghaltak”. Erre már kellően tágult mindenki pupillája. Természetesen tudták, hogy ez nem igaz, de a képzelet eredetére sem jöttem rá.

Az viszont biztos, hogy ez a „10 gyerekes sztori” később is előkerült. Az iskolába kerülés első napjaiban, amikor az új tanítóknak sorra bemutatkoztak, az én lányom úgy tett, hogy egy szót sem szólt. Még sírt is (a kis színésznő). Valószínűleg élvezte, amikor köré gyűltek a gyerekek és a tanító is, hogy megvigasztalják (miért is?). Az óra végén odament a pedagógushoz és azt mondta: azért nem mutatkozott be, mert neki van 10 fiú testvére és nagyon szégyelli őket. Sokáig kerestem a miértekre a válaszokat, nem tudom hogyan és miért talált ki ilyeneket.

Sok sztorit lehetne még felsorolni. Ezeket azonban inkább a képzelőerő erős kifejeződésének tulajdonítottam, mintsem hazugságnak. Azonban vannak gyerekek, akik tényleg hazudnak. Méghozzá okkal. Azért teszik általában, hogy így elérjék céljaikat, vagy hogy a büntetést elkerüljék a vélt vagy való rossz cselekedet miatt.

A kemény, határozott és következetes nevelés nem egyenlő a sok mindent tiltó neveléssel. Ez utóbbit megélő csemeték olyan korlátok közé vannak szorítva, amelynek köszönhetően a félelem indíthatja be a hazugságot. Ráadásul, ha már gyerekként viselkedése részét képezi a hazugság, felnőttként is viheti tovább ezt a stílust.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)