Jump to content

A fekvés már uncsi? Irány játszani!

2022. 07. 03. 19:00

Egy csecsemő jellemzően sokat alszik. Az első hónapok bizonyára így telnek, de aztán más lesz az igény.

Teljesen természetes, hogy az újszülöttek napjaik nagy részében alszanak és esznek. Ez a két tevékenység váltja egymást nap nap után, de később megváltozik mindez a fejlődésnek köszönhetően. Egyre érdeklődőbbé válnak a babák és már nem csak megnézni akarnak tárgyakat, de nyúlni kezdenek utána. amikor pedig már meg is tudják fogni, akkor kezd nyílni számukra a világ. Mindaz, amit eddig csak néztek, kézzelfoghatóvá válhat. Éppen ezért, ahogy telik az idő, úgy nagyobb igényük van a kicsiknek a játékra. Ez néhány perces elfoglaltságot jelent általában és sok esetben még jobb móka, ha a szülővel együtt játszanak.

Egy idő után az állandó fekvés kezd unalmassá válni és egyre inkább fel akarják fedezni a környezetüket. Ez készteti a babákat mozgásra. Elkezdik akaratlagosan használni a végtagjaikat, majd annyira kimozdulnak egy-egy játékért, hogy sikerül a megfordulás is. Egyre jobban kinyílik a világ számukra. Hogy még jobban felkeltsük az érdeklődésüket, játszhatunk velük.

Akár hason vagy háton fekszik egy baba, vagy akár már ülhet is, a buborékfújás nagyon jó buli. Történhet mindez akár a fürdőkádban vagy a szobában, de a kicsit szem-kéz koordinációját fejleszti.

A túl korai felültetés káros lehet a gerinc számára, de körülbelül 5 hónaposan már egyre inkább unják a kicsik az állandó fekvést. A mozgásformák ösztönzése érdekében felültethetjük a babát úgy, hogy párnákkal, szivaccsal kipányvázzuk és mozgásra ösztönözzük csalogató játékokkal. Természetesen a közelében maradunk és segítünk, ha nem sikerül megtartania magát.

Játszhatunk bújócskát. Mivel a babánk még kicsi, így se azt nem várhatjuk, hogy elbújjon, de azt se, hogy megkeressen minket. Arról van szó, hogy a szeme láttára elrejtjük a játékot egy dobozba, amelyet akár egy még nagyobba helyezhetünk. Aztán hagyjuk, hogy ő fedezze fel. Ugyanezt letakarással is megcsinálhatjuk. Egy textilpelussal letakarjuk a játékot és megkérdezzük tőle, hogy hol van.

A konstruktív, építő játékokkal még nem biztos, hogy tud érdemben játszani, vagyis építeni, de rombolni biztosan tud. Építsünk fel a szeme láttára egy tornyot úgy, hogy a kicsink az ölünkben van, majd hagyjuk, hogy megérintse, leborítsa. Ez nagyon jó közös szórakozás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)