Jump to content

Mikor ülhet fel a baba?

2022. 05. 22. 19:00

Mindennek megvan a maga ideje. A babák fejlődésében is, ugyanakkor vannak mozgásformák, amelyeket már gyakorolni szeretnének, de még nem szabad erőltetni.

Az ülés is azon mozgások közé tartozik, amelyet a babák a sok fekvés után élveznek. 3-4 hónapos koruk körül már jól esik és igénylik is, hogy az állandó fekvő helyzetből kimozdítsuk őket. Ezt személyesen tapasztalom a mindjárt 4 hónapos kislányomnál. Már látom, hogy a nyakát, fejét emelgeti, de még nincs ereje az üléshez, sem izomzata, így nem is szabad erőltetni. Valameddig tudjuk ezt a kicsit fekvő, de még nem ülő pozíciót tartani, de nagyjából féléves korukra a csecsemők már egyre nehezebben maradnak fekve. A babakocsizás is izgalmasabb ülő helyzetben, mert jobb a kilátás. Eljön az az idő is, amikor már saját magukat képesek lesznek megtartani, de ez hatalmas terhelés az izomzatuknak, csontozatuknak.

A baba fejlődésével, erősödésével válik képessé arra, hogy megforduljanak. A hason fekvés, a fej felemelése erősíti a gerinc menti izmokat, sőt a gerinc görbületei is ennek köszönhetően alakulnak ki. Az újszülöttek ugyanis nem ezzel a görbülettel születnek, az a mozgásformák elsajátítása révén alakul ki. Ezek a mozgások erősítik az izomzatot. Márpedig ez kell ahhoz, hogy a baba üljön, majd felálljon és járjon. Időbe telik mire ez bekövetkezik. 8-10 hónaposan már a kicsik annyira megerősödnek, hogy nem kell őket felültetni, azt maguktól megteszik. Nos, ez az igazi önálló ülés.

Az izmok és csontozat erősödése mellett még az egyensúlyérzéknek és a testet tartó reflexeknek is jól kell működniük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)