Jump to content

Ne csak gügyögj hozzá! Beszélj rendesen!

2022. 04. 22. 19:00

A kisbabák édesek, de cukiságuknál fogva hajlamosak lehetünk az artikulálatlan, eltorzított és értelmetlen gügyögésre.

Nincs is azzal gond, ha valaki kedveskedni akar a babának, de azt kell szem előtt tartani, hogy azért, mert egy apróság nem tud visszabeszélni, még cseppet sem butácska. Egyszerűen az életkori sajátosságai annyit tesznek lehetővé, hogy ránk nézzenek és ha kicsit nagyobbacskák, akkor már gőgicséljenek. A további fejlődés során azonban egyre többféleképp igyekeznek kifejezni és megértetni magukat.

Már szakemberek is kitértek annak fontosságára, hogy ne mindig csak gagyarásszanak a szülők és más felnőttek a babáknak. Fontosabb, hogy értelmes beszédet halljanak és azt minél többet.

Az amerikai tanulmány során kétféle szülői magatartást vettek górcső alá. Az egyiknél a szülők csak gagyogtak a babájukhoz és arra egyáltalán nem figyeltek, hogy a baba hogyan és mit reagál. A másik csoportot azok alkották, akik éppen úgy beszéltek a csecsemőhöz, mint egy másik felnőtthöz és arra is figyeltek, hogy a kicsi hogyan reagál. Sőt, úgy tettek, mintha értenék a baba gőgicsélését.

Az eredmény az lett, hogy azok a csöppségek, akihez szülei rendesen és rendszeresen beszéltek, sokkal előbb tanulnak meg bánni a szavakkal. Azaz korábban indult be a beszédfejlődésük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)