Jump to content

Adj három percet!

2022. 01. 20. 19:00

A kutatások alapján a szülők naponta hét percet tudnak gyermekükre szánni. Nem kevés ez?

Mi van akkor, ha ez a hét perc is felszínesen telik el? Természetesen az nagyon rossz hatással van a gyerekekre. Szakemberek szerint vagy egy úgynevezett három perces szabály, amelyet nagyon fontos lenne betartani.

 

Mit jelent ez?

A kommunikáció minden családban nagyon fontos, de azt is lehet rosszul csinálni. Egy beszélgetés is lehet felszínes, amikor nem figyelünk oda a hozzánk beszélőre, vagy ő nem figyel ránk. Ilyenkor csak a „blablabla” része marad meg.

Nos, gyermekeinkkel is lehet így beszélni, hallgatni, de sejthető, hogy nem vezet jóra. A három perces szabály betartásával megtiszteljük csemeténket teljes figyelmünkkel. Ez azt jelenti, hogy bármennyi időt is töltöttünk külön (néhány nap, néhány óra), értő figyelemmel fordulunk feléjük és meghallgatjuk mondadójukat. A találkozás első perceiben ugyanis általában kiszakad a gyerekekből minden történés, amelyet meg szeretnének velünk osztani. Ezért azt tanácsoljuk, hogy szánjunk erre a néhány percre kellő figyelmet és tiszteletet. Nem árt egy ölelés kíséretében rákérdezni, hogy mi történt, majd meghallgatni a csemetét akkor is, ha nem túl érdekes történéseket vázol fel.

Természetesen a három perces szabály nem törvényszerűen csak három percet jelenthet, de ennyit minimum úgy szánjuk rá a gyerkőcünkre, hogy se a telefont nem nyomogatjuk, se másra nem figyelünk. Csak az utódunkra koncentrálunk és a mondani valójára. Ezzel a magatartással azt fejezzük ki, hogy érdekel mi történt vele, érdekel az élete, a napja, az, hogy mit élt meg, hogy érzi magát. Ha csak néhány percről is van szó, erősíti az összetartozásotokat, kapcsolatotokat.

Mindenáron erőltetni sem szükséges, hiszen vannak csendesebb napok, amikor nincs kedve a csemetének senkivel beszélnie. Mindenesetre a lehetőséget fel kell kínálni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pexels)