Jump to content

Példamutatás és nevelés

2021. 09. 03. 19:00

Ha egy gyermek nem megfelelően viselkedik, azonnal a családi okokban, a példamutatásban és a nevelésben látják a hibát.

A gyerekek legfőbb nevelő, oktató közege mindenképp a család. Éppen ezért nagyon nagy felelősséget vállal minden szülő, amikor bővül a családjuk, mert a tőlünk ellesett példákat követik le és alkalmazzák utódaink.

A gyermek viselkedésére tehát nagy hatással van az, hogy otthon mit lát, de ez önmagában nem elegendő ahhoz, hogy majd később, a felnőtt életében boldog és sikeres legyen. Ahhoz azonban, hogy gyermekeink boldogok legyenek az is szükséges, hogy ez is példa legyen az életében. Vagyis otthon is azt kell látnia, hogy szülei boldogok. Az, hogy a gyermek jól viselkedik nemcsak abból fakadhat, hogy szülei ilyen mintát mutattak neki, hanem ezt akár fenyegetéssel, büntetéssel is elérhették, amely egyáltalán nem biztosít boldogságot a számára.

A felnőttek sem tévedhetetlenek és olykor igenis tudnak butaságot csinálni. Azonban, ha ezt is látja a gyermek, azzal nem lejáratják magukat, hanem ráébresztik a gyerekeket arra, hogy senki sem tökéletes és tévedhetetlen, vagyis ez is a tanulás része lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)