Jump to content

Hozzátáplálás okosan

2021. 08. 24. 19:00

Az újszülöttek, csecsemők elsődleges tápláléka természetesen az anyatej, ennek híján pedig a tápszer. Csak később kezdődik meg a más ízek, más állagú ételek kipróbálása, vagyis a hozzátáplálás.

A babák, gyerekek megfelelő fejlődéséhez szükség van arra, hogy tápláló ételhez jusson. De már az anyaméhben fejlődve is nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyaszt az édesanya, ugyanis ez mind hatással van magzatára.

A gyerekek az első három életévükben rendkívül nagy és jelentős fejlődésen mennek keresztül, amelynek normál fenntartásához mindenképp megfelelő táplálásra van szükség. Nemcsak a fizikai fejlődést befolyásolja mindez, hanem az agyra is nagy mértékben hatással van, ugyanis nemcsak a gyerekek teste fejlődik látványosan, hanem az agyuk is. Ebben az időszakban növekednek az idegek, kialakulnak az idegpályák és az idegeket körbevevő mielin, amely megvédi azokat, segíti azoknak a rendszereknek a kialakulását, amelyek befolyásolják, hogy a gyermek miként gondolkodik. Mindez pedig összefügg azzal, hogyan fejlődnek az érzékszervek, a figyelem, mennyire képes koncentrálni, figyelni. Mindezek érdekében olyan tápanyaggal kell ellátni hozzátáplálás során a babákat, hogy az idegrendszer fejlődése megfelelő ütemben történjen. Szükséges a fehérje, a vas, a folsav, a jód, a cink, az A-, D-, B6-, B12-vitaminok bevitele.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)