Jump to content

Kire marad a baba?

2021. 05. 20. 19:00

Amikor a család előtt bejelenti a várandós nő, hogy gyermeket vár, a leendő nagyszülők semmihez sem hasonlítható örömöt élnek meg.

A kismamák örülnek, hogy van mellettük egy olyan segítség, aki rutinos anyaként segítő szándékkal tud majd segíteni a baba gondozása körül. Persze már azt is látják lelki szemeik előtt, hogy nem hagyják teljes mértékig mindenbe beleszólni a nagyszülőket, de első baba várásakor mindenképp nagy könnyebbséget jelent. Később persze nagyon jól jön a nagymama segítsége. A kórházból hazaérkező, az újszülöttjével még ismerkedő anyuka számára jó, ha van egy extra segítség. Sőt a későbbiek során nagyon jól jöhet, ha a szülők valakire rá tudják bízni a kicsit. Ez nagy könnyebbség lehet, csakhogy nagyon sok édesanya nagyon nehezen szakad el a babájától és természetesen nem szívesen hagyja idegenre. Első körben tehát mindenképp a családtagok jöhetnek szóba. Az édesanyák a babájuk első néhány hónapjában nem tudnak túlságosan hosszú időt külön tölteni, de van, hogy el kell intézni ügyes-bajos dolgokat, és ha nincs a közelben barát, családtag, akkor is szükség lehet egy segítségre, egy bébiszitterre.

A nagyobb gyerkőcökkel már talán könnyebb lehet. A nagyszülők szívesen segítenek be, de akár a kedves szomszéd, a jó barát is átvállalhatja a gyerkőcre való vigyázást. Sőt, igény esetén talán még az ottalvás is működhet.

Bármikor adódhat olyan helyzet, hogy szükség van valakire rábízni a gyerkőcöt, ezért hogy ne minden átmenet nélkül történjen ez meg, érdemes lehet eleinte csak egészen rövid időre, másra bízni a gyerkőcöt. Általánosságban elmondható, hogy ezekben a helyzetekben az anyukák sokkal jobban stresszelnek, mint a gyerekek. A gyermekvállalásnak azonban nem szabad a lemondásról szólnia. Ha van segítség, aki szívesen vállal felügyeletet a babára, élni kell a lehetőséggel. Szükség van a kikapcsolódásra, a kimozdulásra, az ügyintézésre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)