Jump to content

Helyes fogmosási szokások kialakítása

2021. 05. 06. 19:00

Mára már nem kérdőjelezi meg senki a szájhigiéné fontosságát és már a gyerekek esetében is arra törekszünk, hogy pici kortól jelen legyen az életükben, a napi rutinjaikban.

A tejfogak romlásának legfőbb okát jelentheti az, ha a baba szájába akkor is cumisüveg van, ha csak megnyugtatni szeretnék a szülők a kicsit. Természetesen az sem mindegy, hogy a cumisüvegben mi található. A cukortartalmú italok mindenképp befolyásolják a tejfogak minőségét. A kicsi kezébe csupán akkor adjunk cumisüveget, ha enni, inni akar. Az is jó megoldás lehet, ha a pohárra igyekszünk rászoktatni a gyerekeket.

Már babák részére is kapható fogkefe, amelyeket már az első fogacskák megjelenésekor alkalmazni lehet. Ezek puha, kis fejű fogkefék és a fogkrém teljesen elhagyható. A kicsit nagyobb gyerekeket már lehet ösztönözni az önálló fogmosásra, de a legvégén a szülő mindenképp mossa meg a fogaikat. 6 éves korig ezt nem árt tartani, ekkor válnak képessé arra a kicsik, hogy saját maguknak alaposan megmossák a fogaikat. A helyes fogmosási szokás elsajátítása után az elektromos fogkefe is jó megoldás. Fogkrémek közül a gyerekeknek szánt termékeket használjuk és abból is csak picike mennyiséget

Arra is motiválni kell a gyerekeket, hogy a fogmosás minden fogacskát érintsen és legalább két percen át tartson minden alkalommal. Fontos, hogy a helyes fog- és szájápolás módját elsajátítsák, amibe az is beletartozik, hogy a nyelvet is alaposan átsúrolják.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: pixabay.com)