Jump to content

A mese kell, de a régi is?

2021. 02. 18. 19:00

Gyermekként hányszor hallottuk a felnőttektől, hogy az ők idejükben milyen volt gyerekeskedni és most szülőként mi is mondhatjuk csemetéinknek.

Nemcsak az idő telik felettünk, de ez egyet jelent a változással is. A változás pedig mindent és mindenkit érint. Ha csak a gyerekkort vesszük figyelembe, egészen más jelent ma gyermeknek lenni, mint mondjuk a középkorban. De nem is kell ilyen messzire menni. A most szülőként gyermeket nevelők is hallgattak, néztek meséket, ám, ha most kicsi gyermekével leül a felnőtt egy mesét megnézni, úgy érezheti magát, mintha egy egészen más korban lenne.

Kétségtelenül azt várnánk el szülőként, hogy hasonló mondanivalójú és animációjú mesék elevenedjenek meg gyermekeink előtt, amellyel annak idején mi is találkoztunk. A valóság más.

A mese célja azonban mindenkor azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek használják fantáziájukat, a mesékből válaszokat kapjanak bennük megfogalmazandó kérdésekre, megszabadulhatnak belső feszültségektől.

A meseolvasásnak már egészen pici kortól érdemes a gyerkőc életében jelen lennie. Annak pozitív hatásai kétségtelenek. A klasszikus mesék ugyanúgy hódítanak most is, mint régebben, de vajon a mai kor gyerkőcei tudnak azonosulni azzal, amit egy régebbi korban íródott mese adhat?

Kutatásokból az derült, hogy volt olyan mese, amivel a gyerekek nemhogy azonosulni nem tudtak, de még félelmet is keltettek bennük, például, amikor a farkas megeszi a nagymamát. A klasszikus mesék tartalma a valóságtól annyira messze vannak, hogy az a gyerekek számára értelmezhetetlenné válhat, de akár rémálmokat is okozhat.

Az nem kérdés, hogy olvasni kell gyermekeinknek mesét, de a klasszikus mesék helyett váltsunk át a modernekre? Szakemberek szerint a mai gyerekeknek a klasszikus mese ugyanolyan mese, mint régen is volt, csak a szülők változtak meg. Időközben felnőttünk és máshogy reagálunk az aktuális problémákra, más a meglátásunk, de a gyerekeknek olvasott mese mindenképp szükséges és értékes.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)