Jump to content

Egészséges énképre nevelés

2021. 01. 26. 19:00

Megbékélni és elfogadni önmagunkat a legnagyobb lelki támasz, amit csak adhatunk saját részre.

Ami alakítható és igényünk van formázására, azt megtesszük, de van, amire nincs ráhatásunk. Ezt kell értenünk és elfogadnunk. Még a felnőttek között is sokan vannak olyanok, akik állandó harcot vívnak magukkal külsejük, szokásaik, viselkedésük miatt, ebből pedig egyértelműen következik, hogy a gyerekekkel is megtörténhet ugyanaz. A fejlődő szervezet folyton változik, és nem mindig azt mutatja, amit az ember látni szeretne vagy amely a külvilág tetszését elnyeri. Szülőként az a dolgunk, hogy olyan gyermeket neveljünk, aki elfogadja önmagát és másokat is. Ha ugyanis az önképe rendben van, akkor a világot és a benne élőket is úgy látja majd, ahogyan kell.

 

Azt tudjuk, hogy a gyerekek számára a család az elsődleges és legfontosabb közeg. A szülők személye a minta, ezért ha egészséges lelkű és fizikumú gyermeket szeretnénk, akkor ügyeljünk arra, hogy jó példával járjunk előtte. Legyen fontos a mozgás és az egészséges étrend is. A tükör előtt állva szülőként magunkban is lássuk meg a pozitívumokat és azt hirdessük is. Ezzel alapozzuk meg ugyanis gyermekeink egészséges testtudatát.
Fennhangon szajkózzuk azt a közhelyet, hogy a belső fontosabb, mint a külső, ezért azokat tényleg fedezzük fel gyermekeinkben és beszéljünk is ezekről. Természetesen nem elhanyagolható a személyes higiénia és az esztétikum, de lássunk át a külsőségeken és erre tanítsuk meg gyermekeinket is.
A minta mi magunk vagyunk. Cselekedeteink és viselkedésünk nagyban befolyásolja gyermekeinkét is. Óvakodjunk attól, hogy mások kinézetét hangosan méltatjuk.
Nagy szükség van arra is, hogy a gyerekeket óvjuk a közösségi média negatív hatásaitól, az ugyanis nagyon félre viheti gyermekeink énképét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)