Jump to content

A rémálom valósága

2020. 09. 24. 19:00

A szülők rémálmát, hogy eltűnik mellőlük a gyermekük, néhányunknak át kellett élnünk.

Nyaraláskor, utazáskor, de akár egy boltba való vásárláskor ránk hozhatják a gyerekek a frászt azzal, hogy felszívódnak mellőlünk. Amikor megtaláljuk őket, komolyan elgondolkodunk a gyermekhám használata mellett. Ennek elkerülése érdekében egy kicsit gyakorlatiassá válhat a szülő.

Első számú óvintézkedés

Már a pici gyerekekkel tanítsuk meg nevüket, szüleik nevét és akár a telefonszámukat is, mert ki tudja, hogy mikor lehet rá szükség. A név mellett a lakcím tudása is kincset érhet, azaz érdemes megtanítani a gyerkőcnek azt is, hogy melyik utca és hány szám alatt laktok, de még a települést is.

Második számú óvintézkedés

Beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy hová megyünk, miért fontos, hogy a közelünkben maradjanak. Azaz beszélgessünk azokról a szabályokról, amelyek megtartása fontos ahhoz, hogy ne történjen baj. Érdemes némi felvilágosítást adni arra nézve is, hogy nem minden idegenben lehet megbízni, de baj esetén mégiscsak egy felnőttől érdemes segítséget kérni.

Harmadik számú óvintézkedés

A már előbb említett segítségkérés formáit is szükséges a gyerkőcöknek megtanítani. Bárhová utazunk, legyen egy olyan pont, amely a kiindulási és érkezi is lehet. Ha nem találja a gyerkőc a szüleit, akkor oda visszamehet és a szülők is leghamarabb ott keresik.

Negyedik számú óvintézkedés

Írjuk fel a gyerkőc karjára tollal a telefonszámunkat, vagy ma már lehet kapni olyan karkötőt, amelyre fel lehet vezetni fontos adatokat. Olyan ruha legyen a gyermeken, amely kitűnhet a tömegből, azaz rikító színű és sokat segíthet az is, ha kendő, sapka is van a gyerkőcön, szintén harsány színű.

Ötödik számú óvintézkedés

Amint észreveszi a szülő, hogy nincs mellette gyermeke, azonnal eszeveszett keresésbe vált. Érdemes visszamenni arra a pontra, ahol még a kicsi is mellettünk volt. Kérjünk segítséget a biztonsági őrtől. Ha több ismerős felnőtt is a környéken van, akkor kérjünk segítséget tőlük is a gyerkőc felkutatásában. 

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)