Jump to content

Indulhat a fogmosás

2020. 08. 11. 19:00

A fogaink épsége nemcsak az étkezést könnyítik meg és az emésztést segítik, hanem esztétikai szerepük is jelentős. Ezért szükséges megőrizni épségüket a lehető leghosszabb ideig.

A legtöbb szülő igyekszik gyermekének megtanítani a helyes fog- és szájápolást, de még mindig él az a nézet, hogy a pici gyerekek tejfogát nem kell ápolni, hiszen azokat leváltják majd a maradandók. Ez így is van, de mire már a maradandó fogak megjelennek, nem árt, ha a gyerekek napi rutin szerint használják a fogkefét, a fogkrémet.


A felnőttek már tudják azt, amit a kicsik még nem, hogy milyen borzasztó fájdalmat okozhat a szuvasodott fog, ezért a megelőzésre nagy hangsúlyt fektetnek. A szakértők azt javasolják, hogy a fogápolást, mint szokást már akkor meg lehet kezdeni, amikor az első fogacskák kibújnak. Sőt egyes szakemberek akár azt is javasolják, hogy nedves gézlappal már akkor át lehet törölni minden étkezés után a babák ínyét, ha még a fogacskák meg sem jelentek. Az apró tejfogakra már szilikon fogkefe és babafogkrém is használható, így ha lenyeli a kicsi, akkor sincs gond. Ahogyan nő a gyerkőc, úgy azt is megtanulja majd, hogy a fogkrémet köpje ki, ha már megmosta a fogait.

Ennek ellenére

Meglehet, hogy a tejfogak rendszeres ápolása ellenére is megjelenik a fogszuvasodás. Ez akkor fordul elő, ha a folyadék, étel, megáll a kicsi fogak körül és az kikezdi a fogzománcot. A cumisüveges táplálás, itatás segít ebben. A fogszuvasodást pedig a fogak elszíneződése mutatja. Érdemes már a táplálkozással segíteni azt, hogy a fogak romlását elkerüljük, így az édességek, a cukrozott üdítők fogyasztását mellőzzük.

Fogorvosnál

A legtöbb felnőtt rémálma a fogorvosi rendelőben ülni fájó foggal és hallgatni a fogcsiszolás éles és rettentő hangját. A gyerekekkel már egyéves koruk körül érdemes fogorvosi rendelőbe ellátogatni, hogy megismerkedjenek a környezettel, valamint a fogorvossal, aki nemcsak megnézheti a fogakat, de a helyes fogmosási technikát is megmutathatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)