Jump to content

Küldd hintázni a gyermeked!

2020. 07. 21. 19:00

A kisgyermekes családok egyik kedvelt pihenő- és szabadidős helye minden bizonnyal a játszótér.

Nemcsak a játszóterek, de a kertben is helyet szentelhetünk egy hintának, ha már gyerekek is vannak a családban. A hinta ugyanis a játszóterek egyik legkedveltebb játéka. Minden gyerkőc szeret hintázni – sőt még a szülők is szeretnének és fel is pattannának, ha számukra is lenne hinta -, azonkívül pedig nagyon jó fejlesztő eszköz.

A hinta nemcsak a szórakozás élményét nyújtja, hanem észrevétlenül hat a gyerekekre és olyan területeken fejti ki jótékony hatását, amelyre még a szülők sem gondolnak.

Sok baba imádja a hintaágyat, vagy a babakocsiban való ringatást, és sokkal könnyebben elalszik, ha mozog alatta valami. A ringatás, a hintáztatás hasonló érzés a babák számára, mint amikor még az anyaméhen belül voltak. A hintázás ugyanis megnyugtat, oldja a feszültséget, mert miközben himbálózik a gyermek a hintán, endorfin szabadul fel szervezetében és ez kellemes érzés.

A hintázás az a fajta mozgás, amely hat az agykéregre is, stimulálja, így szórakozás közben edződik az agynak az a része, amely a koncentrációért, figyelemért felelős. Ez az iskolai időszakban nagy jelentőségű, hiszen nemcsak jobban tud majd a gyermek koncentrálni a tanulásra, a tanárra, de könnyebben megtanul írni, olvasni.

A hintázás továbbá a mozgást is fejleszti. Habár csak ülni kell a hintában, de ahhoz, hogy a hinta mozgásba lendüljön, hól összehangolt mozgássorra van szükség. Ez a fent-lent mozgás fejleszti a téri tájékozódást, finomhangolja a mozgást úgy általában. Adott izmoknak meghatározott időben meg kell feszülnie, majd elernyednie, így még a test izomzatát is erősíti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)