Jump to content

Neveljünk reziliens gyermeket

2020. 06. 16. 19:00

Az egészséges test akkor létező, ha mellé egészséges lélek is társul. Tudjuk jól, ha a lélek megbetegszik, akkor a test is követi.

A jövő a gyermekeink kezében van. Szülőként is az a célunk, hogy olyan értékes, felnőttekké neveljük gyermekeinket, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak, és egyénileg is boldogságra leljenek saját életükben. Azt szeretnénk, hogy sokkal sikeresebbek, de még inkább boldogabbak legyenek gyermekeink, vagyis lelkileg is jól tudják kezelni a változásokat, rugalmasan tudjanak a változásokhoz alkalmazkodni. Ezt nevezik rezilienciának. Ezáltal válhatnak gyermekeink még erősebbé, mint mi.

Mi, szülők már tudjuk, hogy mennyi nehézséget kell átélnünk, és mennyire maga alá tud nyomni, ezért gyermekeinket fel kell készíteni arra, hogyan tudnak megbirkózni az életben adódó nehézségekkel.

Mindenre nem tudjuk őket felkészíteni, de bizonyos alaphitet ki kell alakítani bennük, hogy könnyebben megbirkózhassanak lelkiükkel, ellenállóbbá váljanak. Az egyik alaphit, amelyet naponta erősíteni szükséges gyermekeinkben az, hogy felismerjék magukban, hogy mi az erősségük, mert az lesz az a mankó, amire támaszkodni tudnak, amit az életben érvényesíteni tudnak majd igazán, mert abban jók.

Tanítsuk meg a gyermekeinket arra, hogy tetteikért, szavaikért felelősséget kell vállalniuk, ennek megfelelően cselekedjenek. Emellett pedig hatással vannak saját életük alakítására, és ha valami el is romlott, azt meg is tudják javítani. Fontos megtanítani arra is a gyerekekeinket, hogy a legnagyobb akarat és a legjobb szándék mellett is előfordul, hogy kudarcot vallunk. Az, hogy valami nem sikerül, még nem a világ vége. Taníthat, ezáltal fejlődik az ember.

Ugyanúgy meg kell tanítani gyermekeink számára, hogy elfogadóbbak legyünk másokkal. Az emberek sokfélék, és ezt a gyerkőcök is látják. Felnőttként nagyon nagy a szerepünk abban, hogy mit látnak tőlünk. Ha azt látják tőlünk, hogy odafordulunk a segítségre szorulókhoz, akkor elültetjük bennük az empátiát, a másra való odafigyelést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)