Jump to content

Nem móka a délutáni alvás

2020. 05. 21. 19:00

Az újszülött csecsemők napjuk nagy részében alszanak, csak kis időkre képesek ébren maradni. Az érés szempontjából ez kulcsfontosságú.

Ahogy nőnek a babák, annál kevesebb időt töltenek az alvással. Ahogy érik a tudatuk, fejlődnek, egyre kíváncsibbak a világra.

Mindenkinek megvan az a kép, amikor egy nagyon álmos kisgyermek akár játék, evés közben is képes elaludni? Nos, ennek fordítottja is igaz, amikor annyi inger éri a gyerkőcöt, hogy a délutáni pihenőre sehogyan sem tudjuk rávenni.

Minden szülő szeretné legalább egy órácskára ágyban tudni kicsi gyermekét délutánonként. Nemcsak a saját kényelme szempontjából. Az elsődleges ugyanis a kicsi épsége. Természetesen azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a délutáni alvás kihagyása miatt akár hiszti rohamokra is számítani lehet, mert az esti lefekvésig túl sok az ébren töltött idő.

A gyermekek fejlődése érdekében nagyon fontos a délutáni alvás, mert az javítja a gyerekek memóriáját. A rövidke alvás is segíti azt, hogy a nap során tanult, hallott információk a rövid távú memóriából átkerüljön a hosszú távú memóriába. Az alvás segíti azt, hogy a gyerekek agya fel tudja dolgozni mindazt, ami a nap folyamán történt velük.

Kísérletekkel azt már igazolták, hogy a délután alvó gyerekek kevésbé felejtenek a nem alvó társaikkal szemben. A délutáni szunyókálást még a jó éjszakai alvás sem pótolhatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)