Jump to content

Válogat, mit tegyek?

2020. 04. 16. 19:00

Visszagondolva gyermekkorunkra bizonyára fel tudnánk sorolni néhány ételt, amelyet akkor nem szerettünk, ám most semmi gondunk nincs az étellel. A mai gyerekek pontosan így lehetnek az ételekkel.

Szülőként mégis nagyon nehéz elfogadni, hogy nem eszik a gyerkőcünk. Az étvágyuk, valamint a válogatásuk mértéke is csökkenhet. A legtöbb szülő ilyen esetekben azonnal betegséget sejt a háttérben. Azonnal a gyógyításon és az étvágy meghozásán ügyködnek. Mielőtt azonban nagyon megijednénk, gondoljunk csak arra, hogy mi is ilyenek voltunk. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy amit felnőttként ízletesnek találunk, azt a gyerekek ízléséhez nem közelít.

Az, hogy máshogy érzik az ízeket, az megvédheti a babákat attól, hogy veszélyes tárgyakat, káros anyagokat a szájukba vegyenek.

Bármennyire is szeretnénk egészséges ételekkel és jóllakatni a gyermekeinket, ez olykor csak a veszekedéshez vezető út. Eddig el sem szabad jutni, ugyanis a veszekedés, a fenyegetés és a megvesztegetés, de az erőltetés sem célravezető.

A gyerekek étkezési szokásaiban megfigyelhető hullámzás. Egyes szakaszokban jól esznek és sokkal szélesebb skálán mozognak azok az ételek, amelyeket szívesen fogyaszt. Amikor már örülni kezdenénk, következhet egy újabb szakasz, ami egyáltalán nem megegyező az előzővel. Éppen ezért mindig a változatosságra kell törekedni, mert előfordul, hogy mégiscsak belekóstol olyanba, amire azelőtt nem is nézett. A nassolás bevezetése nem megoldás, mert csak rossz útra terelheti a szokást.

Mint ahogy az sem a járható út, hogy a gyerekek számára külön főzünk számukra. Étkezzen a család együtt a főétkezésekkor, hogy a gyerekeknek mintául szolgáljunk. Ha látják, hogy jóízűen eszünk, akkor van esély arra, hogy belekóstolnak.

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)