Jump to content

Életkornak megfelelő beszélgetés a megoldás

2020. 04. 09. 19:00

A gyerekek nem buták, csak koruknál fogva tapasztalatlanok, és még nincs megfelelő tudásuk ahhoz, hogy mindenre tudják a választ. Ezért fontos a körülöttük lévő felnőttek magyarázata, szeretetteljes tanítása.

Megváltozott a megszokott életünk. A vízcsapból is a koronavírus folyik, a felnőttek többsége is a járványról beszél, ezért nem is tudunk elmenni emellett. A gyermekeink is érzik a változást. A nagyobbak már felfogják, hogy ez a helyzet mivel is jár, és a jó része mellett (nem kell iskolába járni) azt is érzékelik, hogy egyes dolgok bonyolultabbá válnak, a szülők munkahelye is veszélyben lehet. Nem a pazarlásról és a válogatásról szóló időszakot éljük. A megszorítások már beleívódtak az életünkben, de a bizonytalanság feszültséget okoz a felnőttekben, így a gyerekekben is.

Nincs bölcsőde, nincs óvoda és az iskolák is bezártak. Némelyik intézmény kis csoportokban fogadja a gyerekeket, de aki csak tudja, az otthon marad. Mindenképp változás ez, és a gyerekek is érzékelik. Sőt, olyan rettegésben tarthat néhány embert a koronavírustól való félelem, hogy ezt átvehetik a gyerekek. Félhetünk magától a fertőzéstől, és még inkább annak következményeitől. Nem tudjuk teljesen magunkat függetleníteni a kialakult helyzettől és a gyerkőceinket sem tudjuk teljes mértékben megóvni az információktól, a körülményektől, ezért beszélgetni kell a gyerkőcökkel. A koruknak megfelelő módon szükséges közvetíteni feléjük, hogy mi zajlik körülöttünk, valamint azt is, hogyan tudunk ez ellen tenni. Tartalmas, őszinte és lényegre törő beszélgetés nélkül a gyerekekben is megnövekedhet a feszültség, amely akár szorongássá is változhat.

Mindenképp szükséges figyelembe venni a gyerekek életkorát, és olyan információt megosztani velük, amelyeket be tudnak fogadni, meg is értenek. A titkolózás csak növeli a szorongást, de a ló túloldalára sem kell átesni, vagyis a híradó nézése nem gyermeknek való.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)