Jump to content

Tárgyak helyett élmény

2020. 03. 26. 19:00

Hányszor okozott már fejtörést, hogy mivel okozhatnánk örömet gyermekeinknek? Leginkább játékban, ruhaneműkben, azaz tárgyakban gondolkodunk. Kár!

Elnézzük gyermekeinket, figyeljük, mivel játszanak, foglalatoskodnak leginkább. Hallgatjuk szavukat, óhajaikat. Tudatosan és tudat alatt is azért figyeljük őket, hogy örömöt tudjunk nekik okozni, hogy olyan játékot, használati tárgyat, ruhát vásároljunk meg gyermekeinknek, amelyekre vágynak.

Születésnap, karácsony, gyermeknap, mind olyan esemény, amely különleges és ünnepelni való. Az ünneplésen túl pedig ajándékot is sejtet. Karácsonykor hatalmas összegeket mozgósítunk azért, hogy megtaláljuk mindenki számára a megfelelő ajándékot. Természetesen gyermekeink esetében is így van ez. Azért veszünk a gyereknek okostelefont, mert az a vágya, vagy a másik már eltört, megrepedt, nem működik megfelelően. Azért veszünk meg játékokat, mert azt gondoljuk, hogy azzal fejleszteni, lefoglalni tudjuk a gyerekeket, és dupla öröm, ha olyan játékot vásárolunk meg, amelyre a gyerkőc is vágyik. A gyerekek remélik, hogy olyan ajándékot kapnak, amelyre vágynak, a szülők pedig azt várják, hogy egy időre „befogják a gyerekeik száját” egy jól eltalált, értékesebb ajándékkal. Elvárásokkal adjuk és kapják a gyerekek az ajándékokat.

Csakhogy minden csoda három napig tart, így az áhított tárgy, játék átadása lehet, csak addig okoz örömöt, amíg a kezébe nem kapja a gyermek. Utána megint jön egy újabb áhítozás újabb játék, tárgy iránt.

Az ajándékok azt is feltételezik, hogy csak az kap, aki jól viselkedik. Azaz elvárásokhoz kötött lehet, hogy egy értékesebb darabot megkapjon a gyerek. Tény, hogy jó motiváció lehet az ajándék, de az ajándéknak nem feltétlenül szükséges tárgyi testet öltenie. Miért ne lehetne jó ajándék egy élmény?

Sőt, nem csak a különleges alkalmak lehetnek azok, amikor meg lehet élménnyel ajándékozni gyermekeinket. Szereti a lovakat, de nincs lehetősége otthon lovagolni? Bizonyára nagy örömet okozhat egy lovastanyára való ellátogatás. Minden gyerkőc esetében meg lehet találni azt az élményt, amely lélekig hatol, és még felnőtt korában is emlékezni fog az ajándékra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)