Jump to content

Elő a bábokkal!

2020. 02. 18. 19:00

Mit szeretnek a gyerekek? Játszani és mesét hallgatni. A bábozás mindkettőre lehetőséget nyújt.

A gyermekükkel otthon lévő anyukák legfőbb feladatuknak érzik, hogy úgy szórakoztassák gyermeküket, hogy közben neveljék is. A mesélés elmaradhatatlan momentuma az estéknek, de a bábozás is része lehet a mindennapoknak.

A gyerekek még akkor sem mindig tudják jól kifejezni magukat, ha már beszélnek. A bábozás során azonban megnyílhatnak, és a bennük rejlő gondolatok is a helyükre kerülhetnek.

Ahány gyerkőc, annyiféle. Köztük előfordul visszahúzódód, csendes gyerkőc is, akiknek érzelmeik a bábok, a bábozás által szabadulhatnak fel. Amikor bábot veszünk a kezünkbe, akkor a karakterhez igazítjuk a hangunkat és a történetet is. Szülőként saját magunk is eljátszhatunk bábokkal történeteket, és közben bevonhatjuk a kicsit a történetbe. Észre sem veszi a gyermek, de úgy szabadul meg feszültségtől, hogy nem a szülővel beszéli meg azt, hanem a bábbal. A bábozás által elsajátíthatnak a gyerekek olyan illemszabályokat, amelyekkel a való életben gondjai vannak.

Ahogyan a mesélés, úgy a bábozás is nagyon jó hatással van a nyelvi készségre. Bővül a szókincs, és még az iskolába kerülés után is jótékony lehet a bábozás hatása.

Nemcsak a gyerkőcnek lehet bábozni, de a be lehet vonni őket a játékba. Ha bábot adunk gyermekeink kezébe, azáltal fejlődik a szem és kéz koordinációja. Még iskolába kerülés előtt nagyon nagy haszna lehet, hiszen az íráshoz, rajzoláshoz ez szükséges képességéket fejleszt.

Szülő és gyermek egymás között is jót játszhat, és a játék során sok fontos információt úgy kicsikarhat a kicsiből, hogy arról fogalma sincs. Nevelési kérdésekre így a szülő saját gyermekétől is választ kaphat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)