Jump to content

Nem a lemondás a megoldás

2020. 01. 30. 19:00

A fiatal, már életüket összekötő párok sok esetben a gyermekvállalás előtt egy háziállaton „gyakorolják” a felelős viselkedés, nevelés, gondozás szabályait.

Mire valóban megérkezik a gyermek a családba, már tudják, hogy milyen kötelességekkel kell megbirkózni egy babánál, még akkor is, ha össze nem hasonlítható a baba és egy állat gondozása. Mégis felelősen kell cselekedni, előre kell gondolkodni, máshogyan kell tervezni, mint azelőtt. Így tehát mire megszületik egy pár kisbabája, egy kutya vagy macska is tartozhat a családhoz. Örömmel várják a család bővülését, egyáltalán nem ijednek meg, hogy a baba mellett egy állat is lesz a háznál. Mások azonban a kicsi egészségét annyira féltik, hogy még a kicsi megérkezése előtt lemondanak a házi kedvencről. Arról az állatról, aki korábban az ő „kicsikéjük”, a „szőrös gyerekük” volt. Egyáltalán nem a jó döntést hozzák meg így, és a felelősségteljes szót is kiradírozhatják így a szótárból.

A gyermekvállalás hatalmas felelősség. Kétség kívül igaz ez, de az állatainkért is felelősséget vállaltunk, amikor magunkhoz vettük. Azért, mert kisbabát vár egy pár, ugyanúgy foglalkoznia kell kedvencével, mint azelőtt.

Sőt a velünk élő állatok meg is érezhetik a várandós kismamán, hogy más állapotban van. A hormonváltozást kiszagolják és persze a megszületett babáról is tudomást szereznek illata alapján.

Nem az a megoldás, hogy menhelyre adjuk vagy utcára tesszük kedvencünket, hanem a higiéniára fokozottan odafigyelünk, és kedvenceinket is felkészítjük a baba fogadására. Bemutatjuk a háziállatunknak a kórházból hazaérkező újszülöttet. Ha nagyon elővigyázatosak szeretnénk lenni, és a kutyusunk nem elég jól szocializált, akkor még a baba születése előtt érdemes kutyaiskolába járatni.

Amikor már a gyerkőc nagyobbacska, meg kell tanítani számára, hogyan kell viselkednie az állattal, miket tehet meg, és miket nem.

Tény, hogy nagyobb feladatot ró a családokra, ha a kisbaba mellett háziállat is van, ráadásul bent tartott, mert a kutya vagy macska gondozás, a vele való foglalkozás sem maradhat el.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)