Jump to content

Úgy beteg, hogy nem is beteg

2019. 12. 17. 19:00

Minden szülő egészséges gyermekre vágyik. Vannak olyanok gyerekek, akik nem tűnnek betegnek, mégis másképp viselkednek, mint hasonló korú társaik.

Egyre több gyerkőcről állapítják meg, hogy bár fizikailag egészséges, mégis más egy kicsit. Viselkedésében vagy tanulásában megnyilvánuló különbségekkel egyre több gyerkőc küzd, és ez már az óvodában mutathatja a jelét, iskolában pedig nagyon kiütközhet.

Gyors, túl gyors, nem tud egy helyben megmaradni? Már kicsi gyermekként észrevehető az ADHD vagyis a hiperaktivitás.

Már az óvodában is gondot jelenthet az önfegyelem, az alkalmazkodás, a koncentrálás, de az iskolai életben igazán kiütközik a hiperaktív gyerekek mássága. A figyelemzavaros és hiperaktív gyerekek esetében az iskolai órákon való koncentrálás, figyelem nagy gondot okoz, ami társulhat gyors és meggondolatlan cselekvéssel, viselkedés. Már pici baba korban is lehet a hiperaktivitásra, figyelemzavarra utaló jel. Ilyen lehet az, ha a baba nem nyugszik meg, csillapíthatatlanul sír, a napi ritmus kialakítása nehézkes, ha idő előtt járni kezd a baba a mászás kihagyásával. Hiába árulkodó jelek lehetnek ezek, egy csecsemő, egy kisgyermek esetében a legtöbb szülőben még nem merül fel, hogy ez gond lehetne.

Később, kisgyermekként is dacosnak, akaratosnak nyilvánítják a dühkitöréssel reagáló gyerekeket, pedig az már az ADHD jeleként is felfogható lenne.

Az óvodából iskolába való átlépés során, az iskolaérettség megállapításakor már egyértelmű lehet, hogy a gyerkőc figyelme szórt, túlmozgásos, de az iskolában a probléma egyre szembetűnőbb. A figyelemzavarral küzdő és hiperaktív gyerekek nehezen viselik el az iskolai korlátozásokat, ezért gyakorta őket rossz gyerkőcként aposztrofálják.

Az ADHD-s gyerekek fizikailag egészségesek, mégis mentális rendellenességről van szó, amelyről sok szülő tudomást sem vesz, a pedagógusok közül sem mindegyik veszi észre a problémát, de még a szakemberek is aluldiagnosztizálhatják, így a szakszerű foglalkozás is elmaradhat a gyerekek életéből.

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)